Wiem, że temat cladonia[grzyby.pl] na forum nie jest lubiany. Pochwalę się jednak ostatnimi fotkami pochodzącymi z rezerwatu Gałkówek koło Łodzi
Ten natomiast spotkałem na... wewnętrznej stroni szyny kolejowej na trasie Łódź - Warszawa. Jak toto żyje pojęcia nie mam. Wygląda anemicznie jakoś...
Czy ktoś z Szanownych forumowiczów pokusi się o próbę identyfikacji gatunków? Mam obecnie prawie 1000 fotek rodzaju cladonia[grzyby.pl] i nie potrafię ich jednoznacznie zaklasyfikować na podstawie zdjęć. Czy jest na to jakiś sposób poza chemią i mikroskopem?
Witam, faktycznie Cladonia[grzyby.pl] dość ciężko jest oznaczać ze zdjęcia i mało kto się tego podejmuje, jeżeli okaz nie jest ewidentnie wskazujący na dany gatunek. W przypadku tych tutaj fotek, również mogę tylko strzelać. Mam wrażenie na zdjęciu pierwszym są dwa gatunki: Cladonia[grzyby.pl] coniocrea - smukłe, szydlasto zakrzywione podecja, oraz C. fimbriata - kieliszeczki na wysokiej nóżce. Natomiast zdjęcie drugie i trzecie mogą się na nich znajdować głównie C. fimbriata i być może C. chlorofea, które często bywają we wzajemnym towarzystwie.
ja bym obstawiała podobnie:
1. cl. coniocraea + cl. fimbriata
2. cl. fimbriata
3. cl. fimbriata (cl. chlorophaea nie mogę się tu dopatrzeć :))
Dziękuję za sugestie. Jestem świadom trudności typowania gatunków na podstawie fotek, czasami jednak drobna uwaga bardzo pomaga w upewnieniu się lub ukierunkowaniu w dalszej analizie.