bio-forum.pl

Chrobotki z Gałkówka

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Chrobotki z Gałkówka
ch1
ch2

Wiem, że temat cladonia[grzyby.pl] na forum nie jest lubiany. Pochwalę się jednak ostatnimi fotkami pochodzącymi z rezerwatu Gałkówek koło Łodzi

ch3

Ten natomiast spotkałem na... wewnętrznej stroni szyny kolejowej na trasie Łódź - Warszawa. Jak toto żyje pojęcia nie mam. Wygląda anemicznie jakoś...

Czy ktoś z Szanownych forumowiczów pokusi się o próbę identyfikacji gatunków? Mam obecnie prawie 1000 fotek rodzaju cladonia[grzyby.pl] i nie potrafię ich jednoznacznie zaklasyfikować na podstawie zdjęć. Czy jest na to jakiś sposób poza chemią i mikroskopem?

od mar.2007

2. Chrobotki z Gałkówka

Witam, faktycznie Cladonia[grzyby.pl] dość ciężko jest oznaczać ze zdjęcia i mało kto się tego podejmuje, jeżeli okaz nie jest ewidentnie wskazujący na dany gatunek. W przypadku tych tutaj fotek, również mogę tylko strzelać. Mam wrażenie na zdjęciu pierwszym są dwa gatunki: Cladonia[grzyby.pl] coniocrea - smukłe, szydlasto zakrzywione podecja, oraz C. fimbriata - kieliszeczki na wysokiej nóżce. Natomiast zdjęcie drugie i trzecie mogą się na nich znajdować głównie C. fimbriata i być może C. chlorofea, które często bywają we wzajemnym towarzystwie.

od kwi.2007

3. Chrobotki z Gałkówka
30.cze.07 21:38
Anna K.-G. "arachne"

ja bym obstawiała podobnie:

1. cl. coniocraea + cl. fimbriata

2. cl. fimbriata

3. cl. fimbriata (cl. chlorophaea nie mogę się tu dopatrzeć :))

od gru.2006

4. Chrobotki z Gałkówka

Dziękuję za sugestie. Jestem świadom trudności typowania gatunków na podstawie fotek, czasami jednak drobna uwaga bardzo pomaga w upewnieniu się lub ukierunkowaniu w dalszej analizie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji