02. 12. 2018 r. - Puszcza Bukowa, w żyznej buczynie, na stoku doliny strumienia, 2 owocniki. Średnica kapeluszy 8 i 8, 5 cm, trzony o długości 12, 5 i 18 cm, średnicy 2 i 2, 3 pod kapeluszem, po 3 cm w dolnej części. Skórka kapeluszy nieco lepka, zapach słaby grzybowo-ziemisty. Początkowo byłam przekonana, że to jakieś późne gołąbki (zima się u nas jeszcze nie zaczęła, nie licząc nocnych przymrozków do - 4 st.). Jakież było moje zdziwienie gdy wyjęłam te grzybki z ziemi...
Wymiary zarodników (N=33): (10, 3) 10, 6-13, 9 (14, 6) x (6, 3) 6, 4-8, 3 (8, 7). Czy to może być Stropharia malanosperma?
Grażynko wg mnie nie ten kształt cystyd, a dlaczego nie pierścieniak uprawny.
Preparat w amoniaku wiele by wyjaśnił. Kształt kształtem, a S. melanosperma ma właściwie same chrysocheilocystydy a S. rugosoannulata ma cheilo dwojakiego rodzaju, leptocystydy i chrysocystydy. Nie znam ani jedego, ani drugiego z autopsji, więc się nie będę więcej wymądrzać;-):-D
Chrysocystydy pod wpływem amoniaku ujawniają swoją złotawą treść w środku. Takie złote glutki. Powinnaś trochę blaszkę potrzymać w tym amoniaku, żeby dobrze było widać, choć i tu już widać trochę tę treść, ale czy we wszystkich, trudno ze zdjęcia stwierdzić jednoznacznie.
No posiedziała troszkę dłużej w tym amoniaku, obejrzałam dokładnie caly preparat i złotawe to ja widzę tylko zarodniki;-)
no i tu jeszcze podstawka się nieco złoci
No jak? Na ostatnim zdjęciu ta wystająca ponad blaszkę cystyda ma wyraźny złotawy glut:-D
A w ogóle to na Mycoquebec przeczytałam, że S. melanosperma reaguje na pomarańczowo-różowo z KOH na skórce kapelusza. Masz jeszcze świeże?
Dzięki Beatko :) Mam jeszcze świeże ale już jutro będę walczyć ze skórką :)
A może po prostu Stropharia rugosoannulata f. lutea?
Grażynko, ale mi chodziło o reakcję skórki na kapeluszu, nie pod mikroskopem, na wierzchu kapelusza po prostu.
U S. rugosoannulata ta reakcja powinna być oliwkowozielona.
No to mamy problemik, bo nie pasuje do żadnego z tych dwóch gatunków: (
Ale, ale. Zacznijmy od podstaw. Zarodniki S. rugosoannulata powinny być sporo większe. Szerokość podobna, ale długość nie. S. melanosperma 10-13 a S. rugosoannulata 11-15 (17). Tyle klucze mówią. Nie wiem nic więcej poza tym, że zawartość treści odbijającej światło w cystydach obydwu tych gat. jest bardzo niewielka.
1. Dane dotyczące zabarwienia kapelusza pod wpływem KOH u S. r. dotyczą raczej typowej formy barwnej.
2. Na zdjęciu są głownie leptocheilocystydy.
3. Większość (a może nawet wszystkie, które widziałem) krajowe okazy S. r. mają zarodniki w dolnym zakresie wymiarów, rzadko przekraczające 13. 5-14 um długości.
Jak dla mnie S. r. f. lutea.
:-D No i masz, Grażynko, sprawę z głowy:-D
Oooo jak fajnie! Wielkie dzięki Błażeju za rozstrzygnięcie: D
Beatko i Romku - Wam również serdecznie dziękuję za twórczą dyskusję: D
:-)
Mój udział w dyskusji był bardzo ograniczony.
Ale jednak był celny i otwierał drogę do dalszych rozważań :)