bio-forum.pl

Stropharia melanosperma?

bez logowania - można przeglądać
GRej320578

od lip.2005

1. Stropharia melanosperma?
2.gru.18 19:55
Grażyna Domian
Stropharia1
Stropharia2
Stropharia3
Stropharia4
Stropharia5
Stropharia6
Stropharia7
Stropharia8
Stropharia9
Stropharia10

02. 12. 2018 r. - Puszcza Bukowa, w żyznej buczynie, na stoku doliny strumienia, 2 owocniki. Średnica kapeluszy 8 i 8, 5 cm, trzony o długości 12, 5 i 18 cm, średnicy 2 i 2, 3 pod kapeluszem, po 3 cm w dolnej części. Skórka kapeluszy nieco lepka, zapach słaby grzybowo-ziemisty. Początkowo byłam przekonana, że to jakieś późne gołąbki (zima się u nas jeszcze nie zaczęła, nie licząc nocnych przymrozków do - 4 st.). Jakież było moje zdziwienie gdy wyjęłam te grzybki z ziemi...

Wymiary zarodników (N=33): (10, 3) 10, 6-13, 9 (14, 6) x (6, 3) 6, 4-8, 3 (8, 7). Czy to może być Stropharia malanosperma?

od paź.2009

2. Stropharia melanosperma?

Grażynko wg mnie nie ten kształt cystyd, a dlaczego nie pierścieniak uprawny.

od mar.2010

3. Stropharia melanosperma?

Preparat w amoniaku wiele by wyjaśnił. Kształt kształtem, a S. melanosperma ma właściwie same chrysocheilocystydy a S. rugosoannulata ma cheilo dwojakiego rodzaju, leptocystydy i chrysocystydy. Nie znam ani jedego, ani drugiego z autopsji, więc się nie będę więcej wymądrzać;-):-D

od lip.2005

4. Stropharia melanosperma?
2.gru.18 21:37
Grażyna Domian
pleuro1
pleuro2
pleuro3
pleuro4
pleuro5

Dorzucę jeszcze pleurocystydy

Czemu nie S. rugosoannulata? Nie wiem, nie wykluczam jej ale widziałam już ją/go dwukrotnie i nie pasuje mi kolorystyka. Doczytam jeszcze :)

od lip.2005

5. Stropharia melanosperma?
2.gru.18 22:47
Grażyna Domian
cheilo

W tym samym czasie pisałyśmy Beatko i nie zauważyłam Twoich ważnych uwag. Po doczytaniu zrobiłam jeszcze preparat z ostrza blaszki w amoniaku:

Jeszcze nie mam takiej wiedzy i doświadczenia ale skoro chrysocystydy to cystydy wybarwione pod wpływem KOH czy NH4OH, to ja tu takich nie widzę.

od mar.2010

6. Stropharia melanosperma?

Chrysocystydy pod wpływem amoniaku ujawniają swoją złotawą treść w środku. Takie złote glutki. Powinnaś trochę blaszkę potrzymać w tym amoniaku, żeby dobrze było widać, choć i tu już widać trochę tę treść, ale czy we wszystkich, trudno ze zdjęcia stwierdzić jednoznacznie.

od lip.2005

7. Stropharia melanosperma?
2.gru.18 23:36
Grażyna Domian
cheilo2
cheilo3

No posiedziała troszkę dłużej w tym amoniaku, obejrzałam dokładnie caly preparat i złotawe to ja widzę tylko zarodniki;-)

cheilo4

no i tu jeszcze podstawka się nieco złoci

od mar.2010

8. Stropharia melanosperma?

No jak? Na ostatnim zdjęciu ta wystająca ponad blaszkę cystyda ma wyraźny złotawy glut:-D

od mar.2010

9. Stropharia melanosperma?

A w ogóle to na Mycoquebec przeczytałam, że S. melanosperma reaguje na pomarańczowo-różowo z KOH na skórce kapelusza. Masz jeszcze świeże?

od lip.2005

10. Stropharia melanosperma?
3.gru.18 00:04
Grażyna Domian

Dzięki Beatko :) Mam jeszcze świeże ale już jutro będę walczyć ze skórką :)

od lip.2005

11. Stropharia melanosperma?
3.gru.18 00:27
Grażyna Domian
skórka1
skórka2

A jednak zrobiłam to od razu (właściwie to już jest "jutro");-)

Nie widać niczego różowo-pomarańczowego, czyli można wnioskować, że to jednak nie jest S. melanosperma tylko tak jak Romek sugerował S. rugosoannulata. Chyba, że jest jeszcze jakiś inny gatunek?

od lip.2005

12. Stropharia melanosperma?
3.gru.18 00:41
Grażyna Domian

A może po prostu Stropharia rugosoannulata f. lutea?

od mar.2010

13. Stropharia melanosperma?

Grażynko, ale mi chodziło o reakcję skórki na kapeluszu, nie pod mikroskopem, na wierzchu kapelusza po prostu.

od lip.2005

14. Stropharia melanosperma?
3.gru.18 11:38
Grażyna Domian
Stropharia_skórka_KOH

Ups..., najwyraźniej byłam już za bardzo zmęczona i zasugerowana mikroskopem;-) Suszarkę uruchomiłam dopiero dziś rano więc kapelusz jeszcze nie zdążył wyschnąć

od mar.2010

15. Stropharia melanosperma?

U S. rugosoannulata ta reakcja powinna być oliwkowozielona.

od lip.2005

16. Stropharia melanosperma?
3.gru.18 14:39
Grażyna Domian

No to mamy problemik, bo nie pasuje do żadnego z tych dwóch gatunków: (

od mar.2010

17. Stropharia melanosperma?

Ale, ale. Zacznijmy od podstaw. Zarodniki S. rugosoannulata powinny być sporo większe. Szerokość podobna, ale długość nie. S. melanosperma 10-13 a S. rugosoannulata 11-15 (17). Tyle klucze mówią. Nie wiem nic więcej poza tym, że zawartość treści odbijającej światło w cystydach obydwu tych gat. jest bardzo niewielka.

od wrz.2005

18. Stropharia melanosperma?

1. Dane dotyczące zabarwienia kapelusza pod wpływem KOH u S. r. dotyczą raczej typowej formy barwnej.

2. Na zdjęciu są głownie leptocheilocystydy.

3. Większość (a może nawet wszystkie, które widziałem) krajowe okazy S. r. mają zarodniki w dolnym zakresie wymiarów, rzadko przekraczające 13. 5-14 um długości.

Jak dla mnie S. r. f. lutea.

od mar.2010

19. Stropharia melanosperma?

:-D No i masz, Grażynko, sprawę z głowy:-D

od lip.2005

20. Stropharia melanosperma?
3.gru.18 20:44
Grażyna Domian

Oooo jak fajnie! Wielkie dzięki Błażeju za rozstrzygnięcie: D

Beatko i Romku - Wam również serdecznie dziękuję za twórczą dyskusję: D

od paź.2009

21. Stropharia melanosperma?

:-)

Mój udział w dyskusji był bardzo ograniczony.

od lip.2005

22. Stropharia melanosperma?
3.gru.18 21:29
Grażyna Domian

Ale jednak był celny i otwierał drogę do dalszych rozważań :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji