bio-forum.pl

Mączniak Dębu

bez logowania - można przeglądać

od maj.2006

1. Mączniak Dębu
27.cze.07 19:47
Pola

Czy mają Państwo może jakieś pomysły na walkę z mączniakiem dębu? Czy powinnam opryskać jakimś środkiem antygrzybicznym przeznaczonym do roślin ozdobnych?

od gru.2006

2. Mączniak Dębu
27.cze.07 19:54
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Polecam Topsin, Dithane lub Amistar... powodzenia

od sie.2007

3. Mączniak Dębu
25.sie.07 07:53
Miłosz Górecki "mgor"

Kupiłem Amistar, ale wyczytałem z dołaczonej ulotki, że to dosć trujace swiństwo. Czy stosowanie go nie grozi zwierzętom w pobliżu? Czy może ktos ma doswiadczenie ze stosowaniem preparatów siarkowych? Nigdzie nie mogę ich dostać, a czytałem, że działaja...

od gru.2006

4. Mączniak Dębu
26.sie.07 21:59
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Wszystkie srodki ochrony roslin to trucizny... Nawet Siarkol tez jest trujacy... BHP podczas pracy i wszystko bedzie OK... :)

od sie.2007

5. Mączniak Dębu

A siarczan magnezu? W zeszłym roku opryskiwałem nim dęby, chociaż z różnym skutkiem.

od gru.2006

6. Mączniak Dębu
20.kwi.08 20:00
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Siarczan magnezu to nawóz.... Raczej nie zadziała na mączniaka dębu...

od sie.2007

7. Mączniak Dębu

Siarczan miedzi też nawóz... (na mączmniaka rzekomego, czyż nie?).

Nigdzie nie było napisane, że nie działa, a przy okazji "domagnezowania", eksperymentowałem...

od gru.2006

8. Mączniak Dębu
21.kwi.08 12:20
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

to też nawóz...

Próbować zawsze można :)

od maj.2006

9. Mączniak Dębu
30.kwi.08 12:38
Pola

Kiedy powinno się pryskać? Teraz?

od gru.2006

10. Mączniak Dębu

Gdy tylko zauważysz pierwsze białe "kłaczki" grzybni na liściach.

od gru.2006

11. Mączniak Dębu

Witam. Czy jest inny sposób na zabezpieczenie dębów przed mączniakiem? Chodzi o metody lub środki nie chemiczne. Pod dębami bawią się małe dzieci i nie chcę stosować typowej chemii.

od gru.2006

12. Mączniak Dębu
26.lip.08 21:11
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Szczerze mówiąc to będzie ciężko...: ( Jeśli opryskasz drzewo "normalnym" chemicznym fungicydem z zachowaniem zasad BHP to nie musisz się niczego obawiać... Przecież dębu dzieci nie jedzą :)

pozdrawiam

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji