bio-forum.pl

Drzewo Iglaste

bez logowania - można przeglądać

od lis.2018

1. Drzewo Iglaste

Dzień dobry.

Bardzo proszę Was o podpowiedź, jak się nazywa to drzewo iglaste. Szukałem w szukarkach po grafice, ale bez powodzenia.

Szyszki ma owalne lekko rozciągnięte, wielkości pięści.

Rośnie ono w ogródku - mapa:

google.com

Zastanawiam się, czy trudno i będzie wyhodować z nasion sadzonki.

Pobrałem sześć nasion z jednej szyszki i zasadziłem w małych doniczkach plastikowych. Ziemia z działki.

Dwie doniczki zaniosłem do piwnicy (ciepło i ciemno).

Dwie doniczki stoją w kuchni (ciepło i jasno).

Dwie doniczki na działce (zimno i ciemno).

Drzewo Iglaste

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

od wrz.2012

2. Drzewo Iglaste

No cóż, nie podałeś podstawowych danych odnośnie tej sosny. Mianowicie chodzi o ilość igieł w pęczku. Przydałoby się też zdjęcie szyszek. Jeśli chodzi o siew, to mam nadzieję że miałeś na myśli wiosnę. Jeśli wysiałeś teraz to nic z tego nie będzie. Nasiona potrzebują stratyfikacji.

od cze.2010

3. Drzewo Iglaste
18.lis.18 19:10
Piotr Grzegorzek

Po prostu podaj zdjęcie gałązki, szyszki oraz nasion i wszystko będzie jasne. Ewentualnie sprawdź czy to nie jest przypadkiem sosna wejmutka - Pinus strobus.

od maj.2012

4. Drzewo Iglaste
21.lis.18 14:41
Bogdan

wejmutka raczej w takim wieku nie owocuje i ma dłuższe szyszki

od wrz.2012

5. Drzewo Iglaste

raczej pinus nigra

od cze.2010

6. Drzewo Iglaste
22.lis.18 14:28
Piotr Grzegorzek

Zgoda, szkoda tylko, że pytający tak jakby zamilkł.

od lis.2018

7. Drzewo Iglaste

Witam ponownie.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i udział w moim wątku.

Nie mieszkam w tym mieście dlatego nie mogę, w tym momencie, podać więcej szczegółów na temat tego drzewa. Ale na pewno, już wkrótce będę tam ponownie, w gości, w okolicy. Na pewno podjadę tam ponownie i spróbuję zebrać więcej "danych", które tu przedstawię. Dodam, że to nie moja posesja.

Oczywiście, zaglądam tu systematycznie i czytam wszystkie Wasze wypowiedzi.

Życzę miłego weekendu!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji