bio-forum.pl

rokitnik-gdzie znalezc

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. rokitnik-gdzie znalezc
27.cze.07 10:43
Natalia M ("madlen")

Witam moje pytanie pytanie moze wydac sie dziwne ale dosc wazne poszukuje

rokitnika wolnorosnacego w polsce poudniowej lub osoby posiadajacej ten krzew, ktora zgodzilaby sie na zbior owocow z niego. Powodem mojego pytania jest fakt iz studiuje na akademii rolniczej i od pazdziernika bede pisac prace magisterska o rokitniku i szukam owocow do badan.

od lis.2006

2. rokitnik-gdzie znalezc

W Kielcach znam dwa takie miejsca. Są to:

1. Ul. Tarnowska na wysokości rez. Wietrznia. Owocujący późną jesienią/zimą na pomarańczowo 4-metrowy okaz rośnie sobie w pasie zieleni rozdzielającym dwukierunkową jezdnię.

2. Cmentarz w Cedzynie k. Kielc (część wschodnia)

Próbowałem go rozmnożyć z nasion, ale nie skiełkował.

(wypowiedź edytowana przez Grzybiorz 27. czerwca. 2007)

od sty.2007

3. rokitnik-gdzie znalezc

Natalio, jeśli chodzi Ci tylko o owoce rokitnika zwyczajnego, to mam możliwość zebrania ich i przesłania Ci (jak dojrzeją, czyli jesienią), ponieważ te krzewy rosną w mieście, w którym mieszkam, i owocują bardzo obficie.

od sty.2009

4. rokitnik-gdzie znalezc
10.sty.09 19:48
Ulla "ulla_PaXm"

@Natalia

Jesli chcesz to moge ci poslac na wiosne sadzonki (zenskie). On sie bardzo latwo rozmnata przez korzenie. Zeby uzyskac owoce potrzebujesz 2 rosliny. Rokitnik jest dwupienny.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji