bio-forum.pl

pomarańczowo-różowa Ramaria

bez logowania - można przeglądać
GRej263374

od paź.2006

1. pomarańczowo-różowa Ramaria
27.cze.07 08:48
Anna Hreczka "AHa"
Ramaria sp.
Ramaria Sp.
Ramaria sp.

Taką koralówkę zobaczyłam w naturze po raz pierwszy. Rosła w lesie grabowym, na pograniczu z bukowym

od kwi.2004

2. pomarańczowo-różowa Ramaria

Tu niestety bez mikroskopu nie oznaczysz gatunku

od sie.2005

3. pomarańczowo-różowa Ramaria
1
2

Cześć Aniu. Taką samą ostatnio znalazłem w lesie grabowym. Bardzo są podobne (niemal identyczne) do Ramaria subbotrytis (koralówka łososioworóżowa) prezentowanej na stronie słowackiej nahuby.sk

od sie.2005

4. pomarańczowo-różowa Ramaria

:-)

od kwi.2004

5. pomarańczowo-różowa Ramaria

Rzeczywiście jest podobny do Ramaria subbotrytis, ale podobna jest również R. neoformosa czy R. formosa na przykład. Odróżnić je z pewnością można przez zbadanie systemu strzępek i dokładne badanie zarodników.

od paź.2006

6. pomarańczowo-różowa Ramaria
28.cze.07 19:37
Anna Hreczka "AHa"

Marku, są bardzo podobne do tych ze słowackiej strony i miejsce występowania się zgadza "prevažne hrabový les". A ja jeszcze znalazłam coś takiego jlcheype.free.fr Te dwa kolejne, o których pisze Tomek mają całkiem inny pokrój. Może jakąś wskazówką będzie, że ta blada część owocnika była przykryta liśćmi i nie wybarwiła się wystarczająco.

od wrz.2005

7. pomarańczowo-różowa Ramaria

Tak, okaz Ani H. to R. subbotrytis

od wrz.2005

8. pomarańczowo-różowa Ramaria

Czy info o lokalizacji stanowiska mogę poprosić?

od paź.2006

9. pomarańczowo-różowa Ramaria
11.mar.15 22:52
Anna Hreczka "AHa"

Olchowiec Dobańce (grabowy las między Olchowcem, a Polanami), FG-21

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji