bio-forum.pl

Może tym razem Pholiota limonella?

bez logowania - można przeglądać
GRej335563

od lip.2005

1. Może tym razem Pholiota limonella?
15.lis.18 19:05
Grażyna Domian
Pholiota1
Pholiota2
Pholiota3
Pholiota4
Pholiota5

14. 11. 2018 r. - Puszcza Bukowa, w żyznej buczynie, w szczelinie pnia żywego buka.

Pholiota_przebarwienia1

Wiem już, że po makro nie da się tego gatunku odróżnić od innych podobnych. Wszystkie łuskwiaki (rosnące na bukach w PB), które dotychczas zbierałam okazywały się być (dzieki Błażejowi) Ph. adiposa, więc przez jakiś czas przestałam na nie zwracać uwagę. Dopiero niedawno wyczytałam, że skórka kapelusza u Ph. limonella przebarwia się na czerwono pod wpływem KOH (mushroomexpert.com Niestety nie znalazłam nigdzie informacji czy taka reakcja występuje również u Ph. adiposa. W tej sytuacji zaczęłam sama testować i próbki łuskwiaków traktować kropelką KOH. Najczęściej reakcja była negatywna. Pierwszy przypadek przebarwienia skórki kapelusza trafił mi się przy łuskwiakach prezentowanych w wątku [bf#1030176] ale próba wykonywana była na już wysuszonym owocniku:

Pholiota_przebarwienia2

a drugi teraz, na owocnikach prezentowanych w tym wątku:

Teraz pozostaje mi uzbroić się w cierpliwość i czekać na weryfikację:-)

od wrz.2005

2. Może tym razem Pholiota limonella?

typowa Ph. adiposa

od lip.2005

3. Może tym razem Pholiota limonella?
16.wrz.20 14:07
Grażyna Domian

Zgłoszona - ID: 335563

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji