bio-forum.pl

Gołąbek winny czy czerwonofioletowy

bez logowania - można przeglądać

od lis.2018

1. Gołąbek winny czy czerwonofioletowy

Witam.

Proszę o pomoc w identyfikacji grzyba. Rósł w pobliżu leśnej drogi na podłożu z mchem (las sosnowy, starodrzew). Jeden z egzemplarzy (ten ze ściętą nogą) wrastał w butwiejącą gałąź (przypuszczalnie gałąź sosnową). Oba owocniki rosły dość blisko siebie (w odległości ok. 1 m).

Według mojej oceny jest to gołąbek, tylko pytanie jaki. Stawiam na gołąbka winnego lub czerwonofioletowego, ale być może prawda jest jeszcze inna?

Pozdrawiam. Z góry dziękuję za pomoc.

od gru.2003

2. Gołąbek winny czy czerwonofioletowy

od lis.2018

3. Gołąbek winny czy czerwonofioletowy

Moje typy po dokładnym przeanalizowaniu atlasu na stronie grzyby. pl są takie:

Russula atrorubens

Russula atropurpurea

Russula alutacea

Russula integra

Russula caerulea

Russula brunneoviolacea

Wydaje mi się, że Russula aurea ma inną barwę kapelusza.

od paź.2009

4. Gołąbek winny czy czerwonofioletowy

Barwa kapelusza to rzecz bardzo zmienna, atrorubens i atropurpurea mają białe blaszki, alutacea i integra na glebach obojętnych i zasadowych. Nie piszesz nic o smaku i zapachu.

Wg mnie albo R. badia, wtedy ostry, albo R. xerampelina wtedy zapach rybi, ze wskazaniem na R. badia

od lis.2018

5. Gołąbek winny czy czerwonofioletowy

Zapach lekko słodkawy, jakby jabłkowy, lekko anyżowy. O smaku nic nie powiem. Bałbym się próbować grzyba, którego nie znam;)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji