bio-forum.pl

Rudy, chropowaty Tuber, 7 mm średnicy

bez logowania - można przeglądać
GRej71229 Asco* podziemne

od lis.2006

1. Rudy, chropowaty Tuber, 7 mm średnicy
01
02

Znaleziony razem z pospolitymi Tuber rufum?, tyle, że te chropowate były tylko dwie.

od lip.2002

2. Rudy, chropowaty Tuber, 7 mm średnicy

To jest balsamka - Balsamia sp. Trzeba sprawdzić mikrocechy bo może być albo pospolita albo bardzo rzadka.. Wczoraj znalazłem Balsamia polysperma - nowy dla Polski gatunek:-)))

od lis.2006

3. Rudy, chropowaty Tuber, 7 mm średnicy

Gratulacje!

od lip.2002

4. Rudy, chropowaty Tuber, 7 mm średnicy

Balsamka niestety jest totalnie niedojrzała - nieoznaczalna. Tak często bywa z workowcami. Trzeba poczekać kilka tygodni i poszukać nowych, dojrzałych owocników. Przykrom mi.

od lis.2006

5. Rudy, chropowaty Tuber, 7 mm średnicy

W niedzielę znalazłem w miejscu oddalonym o ok. 400 cztery kolejne owocniki, więc za kilka tygodni z dojrzałymi nie powinno być problemu.

od lip.2002

6. Rudy, chropowaty Tuber, 7 mm średnicy

To niekoniecznie musi być ten sam gatunek. Poszczególne balsamki są do siebie bardzo podobne. A jak widać Twoja oaza jest "nabita" gatunkami jak żadna inna:-)))

od lis.2006

7. Rudy, chropowaty Tuber, 7 mm średnicy

Takich oaz jest w Polsce pewnie, że ho ho. Zobaczysz jak będą się wkrótce pojawiać, nie ma lepiej promującej osoby grzyby podziemne niż Ty.

W poście powinno być "... oddalonym o ok. 400 metrów cztery..."

od lip.2002

8. Rudy, chropowaty Tuber, 7 mm średnicy

Twoje balsamki to Balsamia platyspora Berk.&Br. - Balsamka szerokozarodnikowa. Nadal były to młode grzybki ale już oznaczalne:-)))

Marcin wyślij mi Twój adres - był chyba na kopercie z suszkami ale kopertę gdzieś wcięło. Wyślę Ci [wymoderowano] książkę prof. Ławrynowicz o podziemnych workowcach. Rewelacyjna pozycja "British Truffles" jest w moim posiadaniu w wersji papierowej. [wymoderowano]

od sie.2002

9. Rudy, chropowaty Tuber, 7 mm średnicy
10.lip.07 22:41
"pimpek"

Spinmaster! Poprawiłem nieco powyższy post i sądzę, że tak jest O WIELE LEPIEJ.

od lis.2006

10. Rudy, chropowaty Tuber, 7 mm średnicy

Już wysyłam

od lip.2002

11. Rudy, chropowaty Tuber, 7 mm średnicy

Dzięki Pimpek jeszcze raz. Tak jest rzeczywiście o WIELE WIELE LEPIEJ:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji