Najbardziej pasuje mi Rutstroemia firma ale liczę na Wasze wypowiedzi :)
ps. świat takich małych grzybków to jest coś wspaniałego: D
Ludzie moi kochani, jak Wy to w ogóle jesteście w stanie wypatrzyć? Ja też chadzam na kolanach po krzakach, ale takie maleńtasy! Szok!
Takie coś widuję tylko bez okularów z odległości 10 cm od oczu. I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie to, że wtedy nie zobaczę drzewa, o które mogę się zabić.
Bo przecież do licha nie może to być Rutstroemia calopus!
mikroskop... mikroskop.....
ba...
No OK. A więc grzybek ten wygląda tak:
[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 500\ Can\'t\ connect\ to\ wwkk\. mikologia\. pl\: 443\ \ (hostname\ verification\ failed\)]
Nie moge sobie jakoś z nim poradzić.... Niby któryś Hymenoscyphus ale jakiś dziwny.
Mikrocechy wyglądają jak miniaturowa wersja Hymenoscyphus calyculus ale zarodniki nie są scutuloid. No i oczywiście wszystko jest malutkie - zarodniki, worki.... Na pewno pomiary były robione na wolnych, dojrzałych zarodnikach. No i znaleziony na poczatku maja!
Jak ktoś ma chęć - niech pomoże mi oznaczyć drania: D
A więc na pewno jest to Hymenoscyphus - przyjrzałem się dokładnie kształtowi pory na szczycie worka w IKI. Ale jaki gatunek - wciąż jeszcze sobie nie poradziłem.
ps. wgrałem uaktualniony szkic - jest pod starym linkiem :)
Wygląda podobnie jak Hymenoscyphus scutula, ale pewnie tylko wygląda.
Tego już na forum przerabialiśmy: ( wwkk.mikologia.pl - była nawet dyskusja n/t "angielszczyzny" i "włosków" - ale nadal nie poprawiłem opisu: (
Jako ciekawostkę dołączę trzy zdjęcia:
1. Jeden z kawałków drewienka, na którym rosną te Pucharki był pod liśćmi w tak wilgotnym miejscu, że doskonale rozwinęły się na nim strzępki grzybni przy podstawie trzonka owocnika
2. Na szkicu wyraźnie widać, że zauważyłem, że komórki pokrywające zewnętrzną stronę miseczki (excal excipulum) nie dochodzą do obrzeża. Brzeg miseczki (<i>margo<i>) jest zbudowany z bardzo długich i cieńkich (3um) strzępek, bardzo podobnych do parafiz. Tu widać bardzo dobrze, że margo jest wyraźne:
Wszystkie zdjęcia są wykonane na SUCHYM eksykacie.
Ponieważ grzybek jest całkowicie już opracowany i właściwie nic więcej nie wymyślę (może tylko wpadnę na pomysł, jaki to gatunek) - to umieściłem go na WWKK w działe "POTRZEBNE OZNACZENIE". Swoją drogą jest to piewszy mój grzybek w spisie z tego bardzo wysoko położonego, górskiego ATPOL-a (BF-35).
Grzybek jest tutaj: wwkk.mikologia.pl
Pada podpowiedź, że może to być Hymenoscyphus peruni (Velen.) Svrček ( = Hymenoscuphus repandus on wood)..... ale normalnie coś mi tu nie pasuje: (
I Ani K. też :)