bio-forum.pl

rdzawo-rude blaszki - w mchu, na zmurszałym pniu jodły

bez logowania - można przeglądać
GRej75454

od lis.2006

1. rdzawo-rude blaszki - w mchu, na zmurszałym pniu jodły
01
02
03
04
05
06
07

Znalezione późnym wieczorem w ciemnym lesie jodłowym stąd nie najlepsze fotki.

Kapelusz średnicy 2 cm. Grzyb od razu zwrócił moją uwagę buraczkowym/rdzawo-brązowym kolorem blaszek podobnym do blaszek ciemnoblaszka krwistozarodnikowego - Melanophyllum haematospermum, ale na pewno to nie ten grzyb. Planuję wyskoczyć w to miejsce w niedzielę, więc jak okaże się ciekawym grzybkiem to go zabiorę ze sobą.

od lis.2006

2. rdzawo-rude blaszki - w mchu, na zmurszałym pniu jodły
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11

Dorzucam dzisiejsze lepsze fotki

Nawet z informacji jaki to rodzaj będę szczęśliwy.

od wrz.2004

3. rdzawo-rude blaszki - w mchu, na zmurszałym pniu jodły

Cortinarius/Dermocybe, może nawet C. sanguineus, ale to białe u podstawy mi nie leży.

od lis.2006

4. rdzawo-rude blaszki - w mchu, na zmurszałym pniu jodły

Rzeczywiście to może być Cortinarius sanguineus. Porównuję z atlasem siedlisko i prawie wszystko się zgadza, wilgotny teren (bo znaleziony w podmokłym/wilgotnym lesie jodłowym z domieszką liściastych). Piszę "prawie" gdyż mój rósł na zmurszałym drewnie. Jeszcze teraz oglądam go świeżego (zebrałem go na eksykat) i to białe to strzępki grzyba które ukazały się po odkryciu z mchu (sprawdzałem czy wyrasta bezpośrednio z drewna). Pytanie, czy C. sanguineus może wyrastać bezpośrednio ze zmurszałego drewna?

od wrz.2004

5. rdzawo-rude blaszki - w mchu, na zmurszałym pniu jodły

Czasem wyrasta na drewnie, przynajmniej ja kiedyś znalazłem gromadkę.

od lis.2006

6. rdzawo-rude blaszki - w mchu, na zmurszałym pniu jodły

Wielkie dzięki!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji