bio-forum.pl

Stemonitis axifera ?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2005

1. Stemonitis axifera ?
22.cze.07 22:25
Robert Puciata "puciu"
1

Co Wy o tym sądzicie?

od wrz.2005

2. Stemonitis axifera ?

Ja bez mikroskopu nie oznaczam pazdziorkow, co nie znaczy, ze nie jest to S. axifera. Ale chyba Marek je rozpoznaje.

Ale super zdjecie!!

od lis.2005

3. Stemonitis axifera ?
23.cze.07 10:16
Marek Ciszewski "grant"

Wg. mnie to trafne oznaczenie. Rozumiem, że wezwałaś mnie Aniu do tablicy dla sprawdzenia czy nadal uczę się rozpoznawania śluzowców, wiec się trochę pomądruję:

Cechy charakterystyczne:

1. zarodnie rdzawobrunatne (5-20mm) i chociaż Robert nie podaje ich rzczywistej wielkości, można "na oko" ocenić, że spełniają kryterium

2. stoją pionowo w skupieniach na czarnych trzonkach stanowiących 1/3 - 1/2 ich całkowitej wielkości.

3. W pozostałej części tak jak piszesz Aniu tylko mikroskop. Ze zdjęcia nie sposób opisać budowy i koloru leżni, budowy podsady poniżej wierzchołka zarodni, budowy włośni... no i podstawowym rozpoznaniem same zrodniki...

Zdjęcie rzeczywiście wzorcowe

od wrz.2005

4. Stemonitis axifera ?

Marku, ja Cie wcale nie sprawdzam, tylko widzialam, ze kiedys oznaczyles jakiegos pazdziorka, wiec uznalam, ze jestes w nich bardziej "opatrzony" niz ja (makroskopowo). Dla mnie one sa wszystkie dosc podobne, a maja jedna fajna ceche mikroskopowa - rozna skulpture zarodnikow. S. axifera ma prawie gladkie zarodniki, a np. S. fusca - pokryte siateczka. Wiec wole je oznaczac pod mikroskopem.

Robert, masz moze mikroskop, zeby sprawdzic zaroniki?

od wrz.2005

5. Stemonitis axifera ?
23.cze.07 12:46
Robert Puciata "puciu"

Miały może centymetr lub niewiele więcej. Mikroskop mam, ale w tej chwili z 50 i 100 krotnym powiększeniem. Tych ze zdjęcia niestety nie zabrałem.

od wrz.2005

6. Stemonitis axifera ?

Szkoda...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji