bio-forum.pl

Pasztet z opieniek

bez logowania - można przeglądać
#1

od lip.2008
#0

1. Pasztet z opieniek

Składniki:

2 kg świeżych opieniek

30 dkg marchwi

30 dkg cebuli

1 szklanka oleju

1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 ml)

sól, pieprz do smaku

Grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie. Marchew ugotować na pół miękko (ok. 10 minut). Grzyby i marchew ostudzić i zmielić w maszynce razem z surową cebulą.

Do garnka wlać olej, dodać to, co zmielone i całość gotować na małym gazie ok. 10 min. Podczas gotowania dodajemy koncentrat i przyprawy. Cały czas trzeba pasztet mieszać, bo się przypali. Przełożyć do słoików i pasteryzować ~ 15 min.

Pasztet można również zrobić z innych tzw. mniej wartościowych grzybów blaszkowych albo w wersji de lux z borowików, podgrzybków itp. Ja robiłam go też z pieprzników trąbkowych. Jak wiadomo grzyby blaszkowe, nie są "kleiste", więc żeby pasztet trzymał się kupy, zamiast blaszkowych dałam 1/4 masy podgrzybków.

Smacznego

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji