bio-forum.pl

skarłowaciałe liście krzewów i bylin - ?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. skarłowaciałe liście krzewów i bylin - ?
20.cze.07 15:41
Violetta Gluchowska ("violetta")

Czy ktoś rozpoznaje te objawy:

1. Młode listki bardzo wąskie, skarłowaciałe; wszystkie wyrastają z jednego miejsca, przebarwione. Takie objawy mają zarówno krzewy (berberys, mirabelka, śnieguliczka) jak i byliny (floksy, rdest, firletka).

floksy
perukowiec
mirabelka
floksy2

2. rośliny które rosły zdrowo, teraz dostały żółtych przebarwień na czubkach pędów (floksy, artemesia).

Z góry dziękuję za diagnozę!

od gru.2006

2. skarłowaciałe liście krzewów i bylin - ?
20.cze.07 20:36
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Hmmmm... A powiedz czy czasem nie przeprowadzono jakis czas temu zbaiegu srodkiem chemicznym na tych wszystkich roslinach? Albo moze nawozilas te rosliny ostatnio tym samym nawozem?? Albo moze zostala wylana w sasiedztwie jaka substancja chemiczna np. scieki???

3. skarłowaciałe liście krzewów i bylin - ?
20.cze.07 21:23

Wydaje mi się, że żadnej katastrofy ekologicznej na mojej działce nie było. Niektóre rośliny już miały takie objawy w zeszłym roku. Prawdę mówiąc przyczyną chorób mogły być świerze zrębki (zmielone po wycince drzewa) którymi "ściółkowałam" glebę 2 lata temu.

od gru.2006

4. skarłowaciałe liście krzewów i bylin - ?
21.cze.07 07:38
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Hmmm.... Trudno powiedziec czy owe scinki moglybyc przyczyna. Zastanawia to, ze podobne objawy wystapily na roznych roslinach. I to przemawia za faktem, ze cos bylo nie tak podczas pielegnacji roslin i calego ogrodu. Scinki drzew i krzewow moga zakwaszac glebe i to ewentualnie moglo spowodowac takie objawy. Ale jest to diagnoza oparta na poszlakach... Pozdrawiam

5. skarłowaciałe liście krzewów i bylin - ?
21.cze.07 13:00

A jakie preparaty mogłabym spróbować użyć? Ja myślałam o: Biosept, Biochikol i Topsin.

od gru.2006

6. skarłowaciałe liście krzewów i bylin - ?
21.cze.07 13:38
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Droga Violu... Tak juz mowilem, raczej malo prawdopodobne aby tego typu objawy byly spowodowane przez grzyby albo inny czynnik infekcyjny. Wiec w tym momencie wykonanie zabiegu przy pomocy wspominanych przez Ciebie preparatow to wyrzucenie pieniedzy w bloto. Lepiej jesli wykonasz zabieg preparatem Asahi. Jest to biostymulator, ktorym nalezy opryskiwac rosliny uszkodzone np. przez mroz, zwierzeta, srodki ochrony roslin itp itd. W tym przypadku powinnien byc efekt. Ten preparat jest juz dostepny praktycznie w kazdym sklepie ogrodniczym. Po zbaiegu Asahi, po kilku dniach, 2 tyg, powinnas zastosowac nawoz interwencyjny (polecam serie "magiczna sila") w postaci oprysku... Zycze powodzenia chociaz musisz liczyc sie z tym, ze moze sie nie udac... Czekam na wiesci... :)

od gru.2006

7. skarłowaciałe liście krzewów i bylin - ?
21.cze.07 13:39
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Jeszcze jedno... Nie spytalem ale czy w Twojej okolicy, w kwietniu byla fala przymrozkow? Moze to byla przyczyna?

8. skarłowaciałe liście krzewów i bylin - ?
21.cze.07 15:40

Mieszkam pod Warszawą, przymrozki oczywiście były. Ale czy przymrozki uszkadzają roślinę w taki sposób, że źle rośnie przez cały sezon. Ja myślałam, że zmarznięta część rośliny umiera a potem zaczyna już odrastać normalnie. I jeszcze raz spytam o ostatnie zdjęcie - co jest powodem i jak zaradzić żółknięciu młodych liści na czóbku pędów?

czarny bez
paproc
bratki
jasmin
trawa

I jeszcze kilka zdjeć zdrowych roślin, bo na te chore aż przykro patrzeć:

9. skarłowaciałe liście krzewów i bylin - ?
26.cze.07 20:24
Jan Kowalski ("lis")

Czy to przypadkiem nie jest wirus mozaiki tytoniowej?

od gru.2006

10. skarłowaciałe liście krzewów i bylin - ?
26.cze.07 21:45
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Nie.... TMV raczej wystepuje tylko na psiankowatych...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji