bio-forum.pl

"plamiste" liście Gentiana asclepiadea

bez logowania - można przeglądać

od lip.2013

1. "plamiste" liście Gentiana asclepiadea

Będąc 07. 08. 2018 na wycieczce w Gorcach zauważyłem, że niemalże wszystkie rosnące tam goryczki trojeściowe mają takie dziwne białe przebarwienia liści, jakby jakiś grzyb lub uszkodzenia przez szkodniki. Co to może być??? Dodam, że na polanach już prawie tego nie spotkałem tylko w lesie. To może być efekt długotrwałej suszy???? Widywałem już nieraz to zjawisko, ale nie na taką skalę!

od cze.2010

2. "plamiste" liście Gentiana asclepiadea
12.sie.18 10:30
Piotr Grzegorzek

Wyglądają jak dzieło larw minujących, tj. wyjadających miękisz z blaszek liściowych. W obrębie białych plam powinny znajdować się resztki kału.

od lip.2013

3. "plamiste" liście Gentiana asclepiadea

Rzeczywiście widać takie jakby kanały i chyba odchody.

od sty.2009

4. "plamiste" liście Gentiana asclepiadea
2.paź.18 21:47
Andrzej Sas "ASas"

Pasowałaby Chromatomyia gentianae, ale szczerze mówiąc nie znalazłem informacji czy ten owad występuje w Polsce. W każdym razie wszystkie goryczki, które widziałem, w mniejszym lub większym stopniu, były zminowane.

od lip.2013

5. "plamiste" liście Gentiana asclepiadea

Ślicznie dziękuję, pokopałem trochę w internecie, ale niestety nic nie mogłem znaleźć na temat owadów, które żerują na liściach goryczek. Przynajmniej dostałem jakąś podpowiedź. :)

Rzeczywiście patrząc teraz w grafice googla uszkodzenia liści przez ten gatunek są niemal identyczne z moimi na fotografiach.

(wypowiedź edytowana przez durczok1982 03. października. 2018)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji