bio-forum.pl

Boletus calopus?

bez logowania - można przeglądać
GRej323990

od lip.2005

1. Boletus calopus?
6.sie.18 22:41
Grażyna Domian
Boletus calopus1
Boletus calopus2
Boletus calopus3
Boletus calopus4
Boletus calopus5
Boletus calopus6
Boletus calopus7
Boletus calopus8

30. 07. 2018 r. - Puszcza Bukowa (Osetno), w buczynie na wzniesieniu ponad mokradłem źródliskowym. Bardzo gorzki!

Boletus calopus9

po 8 min.:

Co prawda mało jest tej czerwieni na trzonie ale to chyba jednak jest Boletus calopus?

od paź.2006

2. Boletus calopus?
7.sie.18 23:29
Anna Hreczka "AHa"
Boletus radicans
Boletus radicans

Albo B. radicans... u mnie teraz jego pora. Na B. calopus brakuje mi czerwieni na trzonie. Tamta plama, to za mało;)

Boletus radicans
Boletus radicans

Te z wczoraj. Niestety wyrwane przez kogoś i zmarnowane po burzy jaka w niedzielę przeszła.

od lip.2005

3. Boletus calopus?
8.sie.18 00:25
Grażyna Domian

Aniu, byłoby cudnie, gdyby Twój typ się potwierdził, jednak czy nie za mocna jest ta siateczka na trzonie? B. radicans powinien mieć chyba delikatniejszą?

od lip.2005

4. Boletus calopus?
23.cze.19 18:41
Grażyna Domian
Boletus calopus
Boletus calopus2
Boletus calopus3
Boletus calopus4

23. 06. 2019 r. - moja cierpliwość została wynagrodzona: D

Udało się "upolować" 3 młode owocniki na tym stanowisku. Oto jeden z nich, śliczniutki, świeżutki, nietknięty przez żadnego ślimaka, żuka czy gryzonia:

Boletus calopus5

pory sinieją natychmiast po dotknięciu:

Boletus calopus6

miąższ również sinieje zaraz po przecięciu

Boletus calopus7

po 15 min:

No i myślę, że teraz jest już wszystko jasne i bez wątpliwości mogę przyjąć, że jest to Boletus calopus. Czy ktoś jest innego zdania?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji