bio-forum.pl

wiąz polny ?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2017

1. wiąz polny ?
23.lip.18 19:19
Oliwia Nowak "Joanna7"

Ma dosyć symetryczną nasadę liści stąd moja wątpliwość. Zdjęcia liści z bliska są z tych odrostów z dołu, te z korony słabo aparat dosięgnął. Liście i gałązki szorstkie. Myślę, że drzewo ma zadatki na pomnik przyrody - bardzo rozłożyste i zdrowe (oparty rower jest dla uzyskania skali)

od cze.2010

2. wiąz polny ?
23.lip.18 21:43
Piotr Grzegorzek

U wiązu górskiego - Ulmus glabra liście z wierzchu są szorstkie. U wiązu polnego dorosłe liście z wierzchu są gładkie. Tako rzecze Szafer -

od lip.2017

3. wiąz polny ?
24.lip.18 20:02
Oliwia Nowak "Joanna7"

Od spodu na pewno były szorstkie, bo tak przytrzymywałam gałązki. Z wierzchu głowy nie dam, więc w weekend pewnie odwiedzę go znów. A górski nie musi mieć liści "w diabełki"?

od cze.2010

4. wiąz polny ?
25.lip.18 11:27
Piotr Grzegorzek

Może mieć, ale nie musi.

od lip.2017

5. wiąz polny ?
28.lip.18 19:28
Oliwia Nowak "Joanna7"

Byłam, obadałam - liście od góry zdecydowane szorstkie, nawet bardziej niż od spodu, młode gałązki lekko owłosione, znalazłam nawet namiastki "diabełków"

od lip.2017

6. wiąz polny ?
28.lip.18 19:31
Oliwia Nowak "Joanna7"

nie to zdjęcie

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji