bio-forum.pl

Materiały i sprzęt

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Materiały i sprzęt
17.lip.18 19:59
Katarzyna Simonienko ("bialowieska")

Witam, mam pytanie do Użytkowników- skąd czerpiecie wiedzę dotyczącą różnych niuansów na temat śluzowców. Ja mam książkę H. Krzeminiewskiej, A Drozdowicz ("Śluzowce Puszczy Białowieskiej", E. Pankia i M Romańskiego "Śluzowce północno-wschodniej Polski- przewodnik terenowy". I właściwie to tyle. Resztą jest internet. W wymienionych pozycjach nie ma jednak wielu detali na temat włośni, zarodników i ogólnie zastanawiam się, czy jest coś więcej- niekoniecznie po polsku- co byście polecali?

Drugie pytanie o mikroskop. Zamierzam kupić nowy, stary jest jeszcze z czasów szkolnych i ma słabe powiększenie- czy macie coś sprawdzonego, w przystępnej cenie, co warto byłoby kupić w celu identyfikacji gatunków? pozdrawiam!

od maj.2010

2. Materiały i sprzęt

Niestety, po polsku, nie ma już w zasadzie nic. Krzemieniewska jest mocno nieaktualna, a przewodnik terenowy to bardzo uproszczona, popularna wersja.

Pozostają tylko obcojęzyczne dzieła:

niemieckojęzyczne, 3 tomowe dzieło "Die Myxomyceten"

myko-shop.de

Oraz, tak dla odmiany "Les myxomycetes" - nowsze i nieco przyjaźniejsze w użyciu, oraz dwujęzyczne, bo i po francusku i po angielsku, dwutomowe dzieło (jeden tom to klucze, drugi tom to zdjęcia i rysunki)

nhbs.com

Wiem, ceny obydwu wydawnictw mogą przyprawić o palpitację serca. Niestety.

Co do mikroskopu, wolę się nie wypowiadać, nie jestem "sprzętowcem". Korzystam z Delta E300, ale może ktoś mógłby doradzić coś innego.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Materiały i sprzęt
8.sie.18 17:22
Katarzyna Simonienko ("bialowieska")

Dziękuję bardzo! Nie ma to jak pionierska dziedzina wiedzy :)

od lip.2004

4. Materiały i sprzęt

Katarzyna, a jakim modelem ten Twój stary mikroskop?

Monokular? Jakie masz w nim obiektywy?

Osobiście poleciłbym jakiś używany binokular w dobrym stanie, np.

PZO Biolar - 800-1000 zł

PZO MB 30 - 300-500 zł

PZO Studar - 300-600 zł

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji