bio-forum.pl

Rośliny kserotermiczne

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2006

1. Rośliny kserotermiczne
1
2
3
4
5
6
7
8

W starej żwirowni zadomowił się cały zestaw roślin ciepłolubnych i napiaskowych: kocanki piaskowe, nicennica (chyba) polna i inne. Niektóre z nich na zdjęciach poniżej.

od sty.2007

2. Rośliny kserotermiczne

Interesujący bukiet kwiatków, wszystkie roślinki tak dobrze przystosowane do tego siedliska, kutnerowate owłosienie, ograniczenie transpiracji, czy można poprosić o więcej szczegółów o przystosowaniach?

od kwi.2006

3. Rośliny kserotermiczne

(wypowiedź edytowana przez ttadeusz 19. czerwca. 2007)

od sty.2007

4. Rośliny kserotermiczne

8. charakterystyczne rozłogi przy gruncie oraz mały dmuchawiec - jastrzębiec kosmaczek, ale ta wyższa?

od cze.2006

5. Rośliny kserotermiczne
19.cze.07 08:54
Anna Smolar "abarank"

7 wygląda na kocanki piaskowe

od sty.2007

6. Rośliny kserotermiczne

Tadeuszu, a z czego wnosisz, że 6 to kozibród łąkowy, a nie wielki?

od kwi.2006

7. Rośliny kserotermiczne
1
2
3
4

Przyznam, że nie jestem na 100% pewny, oba kozibrody są do siebie bardzo podobne ale dołączę kilka szczegółów:

od sty.2007

8. Rośliny kserotermiczne

No to mamy go!

Kozibród wielki Tragopogon dubius SCOP. ssp. major (Jacq.) Volim., syn. Tragopogon major Jacq., bo ''szypuła pod koszyczkiem wydatnie, maczugowato zgrubiała, rozdęta'' [za Atlasem roślin].

od sty.2007

9. Rośliny kserotermiczne

A u mnie na Podlasiu rośnie masowo kozibród łąkowy.

Nie mogę wysłać zdjęć - nie wiem dlaczego.

(wypowiedź edytowana przez Zwieros 19. czerwca. 2007)

od sty.2007

10. Rośliny kserotermiczne

Tak wygląda kozibród łąkowy.

od sty.2007

11. Rośliny kserotermiczne

A to nie jest też kozibród wielki? Krzysztofie, co według Ciebie przemawia za łąkowym?

od sty.2007

12. Rośliny kserotermiczne

Tak, bo ma np. "pylniki górą ciemnobrunatne" i "liście często łukowato zgięte" ( Wł. Szafer 1976).

Niżej zamieszczam jeszcze zdjęcie tej rośliny z owocami.

od sty.2007

13. Rośliny kserotermiczne

Hmm, nadal jeszcze to dla mnie niejasne, usiłuję rozgryźć rodzaj kozibród na podstawie dostępnych mi źródeł, ale znów problem, że nie mam klucza Szafera.

Ja z kolei widzę różnicę w budowie owoców, a raczej aparatów lotnych, spójrz proszę, Krzysztofie na ten link k.łąkowy - owoce[hlasek.com]

(wypowiedź edytowana przez topazzz 21. czerwca. 2007)

od sty.2007

14. Rośliny kserotermiczne

Natomiast mam klucz Rutkowskiego (2006), wynika z niego, że rodzaj kozibród to nie tylko gatunki, ale i podgatunki!!!

od sty.2007

15. Rośliny kserotermiczne

Basiu, ten kozibród łąkowy z poleconego mi linku - wydaje mi się - był fotografowany wczesnym rankiem, kiedy była rosa i aparaty lotne ( puch owoców) były zlepione wodą; koszyczek kwiatowy jeszcze nie był do końca otwarty.

Tak wygląda rysunek rośliny tego gatunku według botanika prof. Józefa Rostafińskiego zamieszczony w jego "Przewodniku do oznaczania roślin".

Zamieszczam też i opis tej rośliny podany przez tego autora

Poniżej zamieszczam również opisy tej rośliny i podobnych z tego rodzaju podane przez prof. Wł Szafera w kluczu "Rośliny Polskie".

od kwi.2006

16. Rośliny kserotermiczne

Pragnę koleżeństwu zwrócić uwagę na to, że "mój" kozibród miał listki nagle zwężające się, przekształcające się w bardzo długi szpikulec. Może ta cecha będzie pomocna. Kwiatów nie widziałem, już przekwitły, a kolejna pąki jakoś nie rozwijają się.

od kwi.2006

17. Rośliny kserotermiczne
1
2
3
4

Chciałbym zweryfikować jeszcze jedną roślinę z tego samego miejsca. Czy jest to wyka lędźwianowata?

od sty.2007

18. Rośliny kserotermiczne

Ad kozibroda - po przeczytaniu załączonych przez Krzysztofa opisów oraz Twojej uwagi, Tadeuszu, na temat kształtu liści, nadal uważam Twojego kozibroda za wielkiego.

Jednak czy jest możliwe, byście sprawdzili szypułki pod koszyczkami, do którego z opisów załączonych przez Krzysztofa bardziej pasują?

1. k. łąkowy - szypułki pod koszyczkami niezgrubiałe lub nieznacznie zgrubiałe,

2. k. wielki - szypułki pod koszyczkami wybitnie zgrubiałe i puste.

(wypowiedź edytowana przez topazzz 25. czerwca. 2007)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji