bio-forum.pl

czerwiec trwały ?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2017

1. czerwiec trwały ?
12.lip.18 19:59
Oliwia Nowak "Joanna7"

piaszczysta droga leśna, roślinka po części płożąca się, części wzniesione do wysokości mniej niż 10 cm (może 7?)

od maj.2007

2. czerwiec trwały ?

Wydaje się, że to ten gatunek, ale jest też podobny do niego czerwiec wieloowockowy Scleranthus polycarpos różniący się przede wszystkim budowa owocu.

od cze.2010

3. czerwiec trwały ?
12.lip.18 22:08
Piotr Grzegorzek

Ja bym obstawiał Scleranthus perennis - widzę tępe działki. Skoro Scleranthus polycarpos był pierwotnie podgatunkiem Scleranthus annuus to działki powinny być zaostrzone.

od maj.2007

4. czerwiec trwały ?

Też obstaje przy Scleranthus perennis. Mam u siebie na kilku stanowiskach. Scleranthus polycarpos jest rzadki (przynajmniej u mnie na zachodzie), a oprócz bardziej spiczasto zakończonych działek, ma też bardzo wąsko obłonione białawe obrzeżenia działek (u S. perennis dużo szersze). Kiedyś bawiłem się w porównywanie owocków czerwców, aby rozwiać wątpliwości, co zacz.

(wypowiedź edytowana przez Borealis 13. lipca. 2018)

od lip.2017

5. czerwiec trwały ?
13.lip.18 19:59
Oliwia Nowak "Joanna7"

Dziękuję bardzo za pomoc i dodatkowe uwagi. Fajnie jak oznaczenie się potwierdza, a jeszcze przy okazji dowiaduję się czegoś więcej)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji