bio-forum.pl

Roślina bezzieleniowa - pasożyt

bez logowania - można przeglądać

od paź.2014

1. Roślina bezzieleniowa - pasożyt
5.lip.18 11:29
Jacek Mazepa
bezzieleniowy pasożyt

Bardzo proszę botaników o pomoc. Proszę o oznaczenie stworzenia pasożytniczego. Myślałem że to Orobanche sp.... ale im dłużej patrzyłem, tym..... i zgłupiałem.

Jacek

od lut.2007

2. Roślina bezzieleniowa - pasożyt
5.lip.18 17:40
Piotr Kobierski

korzeniówka pospolita to nie pasożyt tylko saprofit

pl.wikipedia.org

od paź.2014

3. Roślina bezzieleniowa - pasożyt
5.lip.18 17:58
Jacek Mazepa

oooo, dzięęęęki:-) Kurcza palica, a ja sie tyle nagrzebałem:-) Jeszcze raz dziękuję

(wypowiedź edytowana przez jacek_mazepa 05. lipca. 2018)

od cze.2010

4. Roślina bezzieleniowa - pasożyt
5.lip.18 20:42
Piotr Grzegorzek

Są dwie korzeniówki. To korzeniówka pospolita - Monotropa hypopitys jest związana z drzewami iglastymi, głównie z sosną. Korzeniówka mniejsza - Monotropa hypophegea jest związana z bukiem. Oczywiście każdorazowo chodzi o związek z grzybami, które współżyją z tymi drzewami. Są jeszcze cechy pozwalające ją odróżnić bez wiedzy o tym, pod jakim drzewem rosły, ale tutaj jest to nieistotne.

od paź.2014

5. Roślina bezzieleniowa - pasożyt
11.lip.18 18:19
Jacek Mazepa

bardzo dziekuje za wszelka pomoc od Was. Jeszcze jedno zdjęcie, bo po mojemu no niby tez korzeniówka, ale.... czy to nie łuskiewnik?... las bukowy

I jeszcze prośba - "Są jeszcze cechy pozwalające ją odróżnić bez wiedzy o tym, pod jakim drzewem rosły, ale tutaj jest to nieistotne."....:-) istotne, istotne, byłbym wdzięczny za króciutki minikluczyk;-)

(wypowiedź edytowana przez jacek_mazepa 11. lipca. 2018)

(wypowiedź edytowana przez jacek_mazepa 11. lipca. 2018)

od cze.2010

6. Roślina bezzieleniowa - pasożyt
12.lip.18 06:11
Piotr Grzegorzek

Różnice pomiędzy korzeniówką a łuskiewnikiem są przybliżone tutaj - lesniczowka.blox.pl

Na zdjęciu jest korzeniówka. W czasach, gdy był to jeden gatunek u Władysława Szafera wyróżniano dwie odmiany.

1 - var. glabra (dzisiaj Monotropa hypophegea) - roślina naga, tylko pylniki, a czasem i końce płatków orzęsione; szyjka słupka najwyżej równie długa jak zalążnia, torebka kulistawa, głównie w lasach liściastych. Według innych kluczy grono kwiatów jest luźne, liczące 3 - 6 rzadko 12 kwiatów.

2 - var. hirsuta (Monotropa multiflora = Monotropa hypopitys) - roślina w górnych częściach króciutko owłosiona, szyjka dłuższa od zalążni, torebka podługowata, głównie w lasach szpilkowych. Według innych kluczy u tego gatunku grono kwiatów jest mocne, liczące od 6 ale przeważnie 10 - 15 kwiatów.

Owłosienie jest najważniejsze.

od cze.2010

7. Roślina bezzieleniowa - pasożyt
12.lip.18 06:14
Piotr Grzegorzek

Uwaga, w twoim wypadku gatunek od którego się zaczęło ma podługowate torebki, zatem nasz typ jest prawidłowy.

od paź.2014

8. Roślina bezzieleniowa - pasożyt
12.lip.18 15:15
Jacek Mazepa

extra, tego mi potrzeba było:-) Bardzo dziękuję za wsparcie, bo już głupiałem...

od maj.2007

9. Roślina bezzieleniowa - pasożyt

Od ogółu do szczegółu.

Myślę, że tak powinniśmy prowadzić dyskurs na naszym forum,

którego końcowym efektem powinno być prawidłowe oznaczenie rośliny :)

Oczywiście, pod warunkiem że pytający też dołoży co najmniej minimum chęci,

aby przedstawić swój "problem" starannie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji