bio-forum.pl

Psathyrella conopilus?

bez logowania - można przeglądać
GRej335572

od lip.2005

1. Psathyrella conopilus?
26.cze.18 10:32
Grażyna Domian
Psathyrella conopilus 1
Psathyrella conopilus 2
Psathyrella conopilus 3
Psathyrella conopilus 4
Psathyrella conopilus 5
Psathyrella conopilus 6

25. 06. 2018 r. - Puszcza Bukowa, na poboczu drogi dolinnej przecinającej łęg dębowo-wiązowo-jesionowy, w miejscu po składowanym drewnie - kilkadziesiąt owocników:

od maj.2009

2. Psathyrella conopilus?

Zabarwienie kapelusików jakby jej... ale ja bym rozważył również Psathyrella marcescibilis?

To tylko w ramach rozgrzewki przed sezonem bo i u mnie coś nieco już z nieba spadło. Co prawda "jak ksiądz kropidłem" ale i to już coś :)

W tym przypadku jednak najtrafniej strzela Błażejowy mikroskop... bez niego to tylko "mniemanologia stosowana":-)

od lip.2005

3. Psathyrella conopilus?
26.cze.18 17:42
Grażyna Domian

Dzięki Mirku:-) Mam nadzieję, że Błażej nie odmówi...

A co do opadów - u nas już baaardzo dawno nie spadł porządny deszcz. Wielokrotnie już z nadzieją obserwowałam przemieszczanie się chmur na różnych serwisach pogodowych ale jakoś tak dziwnie się składa, że im bliżej Szczecina, tym bardziej deszcze gdzieś w bok uciekają. Sucho jak pieprz i wszystko tak chrzęści pod stopami, że aż się po lesie nie chce chodzić. Jedynie w dolinach z największymi strumieniami jest ciut wilgotniej.

od wrz.2005

4. Psathyrella conopilus?

tak, Ps. conopilea

od lip.2005

5. Psathyrella conopilus?
16.wrz.20 14:42
Grażyna Domian

Zgłoszona - ID: 335572

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji