bio-forum.pl

2017-11-05 Mysłowice - od Boliny do Bończyka

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2017-11-05 Mysłowice - od Boliny do Bończyka
20.cze.18 08:53
Piotr Grzegorzek

Jestem teraz nad rzeką, ciekiem a raczej ściekiem. Formalnie to tytułowa Bolina. Widać ją po prawej stronie zdjęcia. Na wprost wiąz górski - Ulmus glabra.

Oto Bolina w całej okazałości. Po tym, jak udało się złapać tych, którzy ośmielili się zatruć zatrutą rzekę wszystko wróciło do normy. Rzeka jest tylko zatruta.

Teraz drogę zagradzają mi pędy jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior.

Sporo tutaj mchów. Ten oznaczyłem jako krótkosz szorstki - Brachytecium rutanulum.

Zerkam w kierunku cieczy o bardzo wysokiej zawartości wody. Poza tym widać zeschnięty rdestowiec japoński - Reynoutria japonica oraz zieloną pokrzywę zwyczajną - Urtica dioica.

Ponownie zerkamy na ciek. Widać, że ciecz jest przeźroczysta, ale można ją wyczuć z oddali.

Zerkam w górę, ku drodze. W zaroślach pojawia się sporo klonu zwyczajnego - Acer platanoides.

Czeremcha zwyczajna - Padus avium wciąż się zieleni.

Wyszedłem na drogę, zawracam do przystanku autobusowego.

Teraz oglądam kwitnącą łobodę błyszczącą - Atriplex nitens.

Teraz wszedłem na parking przy galerii. Oto gorczyca polna - Sinapis arvensis.

Zanim opuściłem parking zerknąłem w górę umocnionej skarpy. Obraz jest spłaszczony, ponieważ aparat przyłożyłem do skarpy.

Zerkam teraz w kierunku skrzyżowania ulicy Obrzeżna Zachodnia z ulicą Katowicką.

Jestem już na przystanku, zerkam w stronę centrum miasta.

W okolicy przystanku część drzewostanu tworzy brzoza brodawkowata - Betula pendula.

Pod nogami zauważam przekwitającą jasnotę białą - Lamium album.

Stoję teraz pod lipą - Tilia.

Zerkam w kierunku osiedla.

Przyglądam się dokładnie lipie i stwierdzam, że jest ona krymska - Tilia euchlora.

I na zakończenie szczypta drugiej Japonii, czyli wiśnia piłkowana - Cerasus serrulata.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji