Jest wiele roślin, których owoce nie tylko są dekoracyjne, ale i smaczne. Od kilku lat robię z nich przetwory-głównie dżemy, czasami soki. Przetwarzam ponad 20 różnych gatunków, w tym kilka późnojesiennych i zimowych, które można jeszcze zbierać (są na zamieszczonych zdjęciach z 2014r). W ubiegłym roku wiosna przyszła dość późno, a mijająca zima była wyjątkowo ciepła. Owoce większości dzikich drzew i krzewów dojrzewały później niż zwykle, a niektóre można zbierać nawet teraz.
Najładniejsze tegoroczne zdjęcia:
1. Pigwowiec 13.01.2014
2. Berberys (czerwone owoce) 19.01.2014
3. Berberys (niebieskie owoce) 06.02.2014
4. Rokitnik 10.03.2014
Czy ktoś próbował robić przetwory z tych lub innych owoców? Interesują mnie przede wszystkim wyroby bezalkoholowe i mało słodzone.
Pigwowiec dodany do dżemów z innych owoców (np. do dzikich jabłek, czy róży)poprawia ich smak. Dżemy z berberysów czerwonych i niebieskich są zupełnie inne w smaku (z czerwonych owoców-kwaśne, z niebieskich znacznie słodsze). A sok z rokitnika pięknie pachnie i smakuje. Pigwowce już się skończyły (zmarzły pod koniec stycznia), ale berberysy i rokitnik jeszcze rosną.
(wypowiedź edytowana przez Anna73 11.marca.2014)