bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Przetwory z dziko rosnących owoców
« » bio-forum.pl « Ogród « Archiwum « Archiwum 2012-2018 « starsze wątki (do 20 czerwca 2014) «

#452
od listopada 2012

2014.03.11 18:07 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ewa (anna73)
Jest wiele roślin, których owoce nie tylko są dekoracyjne, ale i smaczne. Od kilku lat robię z nich przetwory-głównie dżemy, czasami soki. Przetwarzam ponad 20 różnych gatunków, w tym kilka późnojesiennych i zimowych, które można jeszcze zbierać (są na zamieszczonych zdjęciach z 2014r). W ubiegłym roku wiosna przyszła dość późno, a mijająca zima była wyjątkowo ciepła. Owoce większości dzikich drzew i krzewów dojrzewały później niż zwykle, a niektóre można zbierać nawet teraz.

Najładniejsze tegoroczne zdjęcia:
1. Pigwowiec 13.01.2014

2. Berberys (czerwone owoce) 19.01.2014

3. Berberys (niebieskie owoce) 06.02.2014

4. Rokitnik 10.03.2014


Czy ktoś próbował robić przetwory z tych lub innych owoców? Interesują mnie przede wszystkim wyroby bezalkoholowe i mało słodzone.

Pigwowiec dodany do dżemów z innych owoców (np. do dzikich jabłek, czy róży)poprawia ich smak. Dżemy z berberysów czerwonych i niebieskich są zupełnie inne w smaku (z czerwonych owoców-kwaśne, z niebieskich znacznie słodsze). A sok z rokitnika pięknie pachnie i smakuje. Pigwowce już się skończyły (zmarzły pod koniec stycznia), ale berberysy i rokitnik jeszcze rosną.

(wypowiedź edytowana przez Anna73 11.marca.2014)

#62
od stycznia 2007

2014.03.12 03:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Nalewka
Sok z pigwowca do soku z aronii i jabłek (wyciskany i pasteryzowany)
Krojony w kosteczkę pigwowiec duszony w lekko słodzonym przecierze z jabłek.
Pigwowiec szatkowany albo mielony i konfiturowany do herbaty.
Berberys (koreański) w syropie.
« » bio-forum.pl « Ogród « Archiwum « Archiwum 2012-2018 « starsze wątki (do 20 czerwca 2014) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji