#3429
od października 2005
#251
od marca 2008
Rysiu, według mnie to jest:
Amelanchier spicata - świdośliwka kłosowa [świdośliwa kłosowa] :-)
#3430
od października 2005
Dopidszcie proszę - czy jadalna, co ciekawego można z owocu uzyskac?
#252
od marca 2008
Za wikipedią:
Owoce
Jabłkowate, jadalne, można spożywać na surowo lub przetworzone. Są słodkie i soczyste, choć niektórzy określają ich smak jako nieprzyjemny. Niewielkie, średnio 8 mm średnicy, bogate w żelazo i miedź.
#3431
od października 2005
Spróbowałem. Nie mogę napisać, że słodkie, nie mogę napisać, ze kwaśne czy gorzkie. Raczej lekko cierpkie, ale słodyczy trochę ma. Smak - nie potrafie okreslić - inny. Zapach - raczej niewyczuwalny.
Ile ma lat ten krzew u ciebie? Do jakiej wysokości dorósł?
Właśnie posadziłam taką świdośliwę u siebie i ciekawa jestem jak będzie sobie u mnie radziła :)
Owoce byłyby słodsze, jeśli rosłyby w słońcu, w cieniu żaden owoc nie będzie tak słodko dojrzały... A jeśli nie chcesz ich przetworzyć analogicznie do aronii, to zostaw je ptakom :)
#390
od lipca 2006
Świdośliwa. Dobra na nalewki, konfitury, wino.Trudno jest zebrać owoce bo są one przysmakiem dla ptaków i będziesz musiał wystartować w wyścigu kto pierwszy:)
#3433
od października 2005
Owocuje w słońcu. Ile ma lat? Nie wiem, mieszkam tutaj od lutego :-)
Konkurencji ptasiej nie widze :-( Fotka była robiona wczesnym rankiem - słońca nie było jeszcze. Czy owoce te przetrwają na krzaczku do zimy? Jeśli tak, to zostawię ptaszkom. Jeśli zaś nie, to obiorę.