bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Przeszczepianie winorośli
« » bio-forum.pl « Ogród « Archiwum « Archiwum 2012-2018 « Nasze ogrody «

#504
od stycznia 2007

Mam dwie różne winorośle rodzące czarne i nieduże ( trochę większe od czarnej porzeczki) owoce: jednej - są o myszowatym posmaku, a drugiej - bardzo smaczne.
Kilka razy wiosną próbowałem tę gorszą winorośl przeszczepić, metodą na stosunek, w lepszą i - niestety - zawsze zraz usychał.
Wobec tego, proszę o poradę.

#369
od listopada 2006

2007.09.11 17:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jan Stefaniak (szpak)
Nie wiem, jak się szczepi na "stosunek" ale szczepiłem przez stosowanie i tzw. szparkę. Pierwszą metodą: płaszczyzny powinny mieć jednakową długość. Zarówno zraz i podkładka powinny mieć tę samą grubość, tniemy je ukośnie. Długość cięcia to około 3 grubości. Zraz powinien mieć 2 do 4 pąków. Górną część przycinamy 0,5 cm nad górnym pąkiem. Miejsce szczepienia smarujemy maścią ogrodniczą i dokładnie owijamy taśmą lub rafią, górę zraza też smarujemy. Drugi sposób jest trudniejszy, więc go nie będę omawiał. Szczepienie przez stosowanie amatorom udaje się jeden na pięćdziesiąt. Może przesadziłem, ale niewiele, mówię o winogronach. Powodzenia.
(Przepraszam za żart "stosunek" )
i

#5
od października 2007

Proponuję zapoznanie się z materiałem zawartym na stronie: www.winorosl.eu/pl/?pokaz=zakres_produkcji - myślę, że przeczytanie poważnych rad kogoś, kto zajmuje się zawodowo produkcją sadzonek winorośli, pozwoli na wyeliminowanie błędów i wyhodowanie interesującej nas odmiany.

Pozdrawiam i życzę udanych prób szczepienia winorośli.
i

#6
od października 2007

Na stronie: www.winnicepolskie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=119&Itemid=82 obszerny artykuł na temat poruszany w tym wątku.

Pozdrawiam.

#10
od grudnia 2007

"myszowaty posmak" ciekawe...
« » bio-forum.pl « Ogród « Archiwum « Archiwum 2012-2018 « Nasze ogrody «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji