bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Papryka ze zlotu
« » bio-forum.pl « Rozmowy towarzyskie « Archiwum « starsze wątki (do 27 grudnia 2015) «

#296
od sierpnia 2010

Papryka ze zlotu

2015.10.15 16:02 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Hanna Dudkiewicz (hanad5)
No nareszcie opanowałam wstawianie zdjęć a po pracowitej (w kuchni) środzie obiecany przepis ze zdjęciami.
Pieczona papryka w czosnku.
1. Potrzebne będą produkty
5 papryk (dlatego 5 bo tyle mi wchodzi w blaszkę)
olej z pestek winogron lub inna mało aromatyczna
1 główka czosnku
sól
ocet winny biały
i jeśli ktoś lubi zioła prowansalskie
produkty
2. Paprykę kroimy w poprzek, usuwamy pestki i białe błonki ( ja do tego celu wykorzystuję okrągłą łyżkę do melonów), płuczemy i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Do pieczenia
Tak przygotowaną wkładam do mocno rozgrzanego piekarnika (200 -220)i piekę ok. 20 - 30 min. aż na skórce pojawią się bąbelki a nawet z wierzchu troszkę się przypali. Idealnie jak jest w kuchence opiekacz to włączam go po 15 min. pieczenia.
w tym czasie przygotowuję zalewę.
3. Główkę czosnku przeciskam przez praskę do słoika , w którym będę trzymała paprykę. Wlewam 1/2 szklanki oleju i 1/3 szklanki octu, 1/3 łyżeczki do herbaty soli i łyżeczkę cukru oraz dodaję zioła.. Wszystko mieszam w zakręconym słoiku aż powstanie taka biała emulsja i po prostu próbuję czy nie jest za mało słona a może potrzeba więcej cukru itd.
zalewa
4. Upieczoną paprykę nakrywam ściereczką i wynoszę aby ostygła. Łatwo wtedy zdjąć skórkę. Po wystygnięciu obieram i układam na głębszym półmisku kawałki takie jakie chcę mieć . Mogą to być ćwiartki lub mniejsze jak kto woli. Sok, który zostaje w blaszce wlewam do słoika z emulsją.
obieranie
Warstwa po warstwie jest skrapiana octem (ja mam taki spryskiwacz) i posypana solą morską. W takiej postaci powinna postać ok. 1 godz.
na pó³misku
5. Po godzinie wylewam na ten półmisek z poukładaną papryką przygotowaną emulsję, mieszam wszystko dokładnie i wkładam do słoika. Z tej porcji mam takie 2
gotowe
6. Wstawiam do lodówki i po 24 godz. jest gotowa do jedzenia.
Im dłużej stoi tym lepsza ale u mnie w domu jest jedzona szybko. Nie pasteryzuję i robię zawsze na bieżąco zwłaszcza wtedy, kiedy mam gorący piekarnik.
Teraz drugi przepis na paprykę marynowaną w miodzie.
Tu jest porcja z 5 kg bo taką dostałam od koleżanki. A przepis jest prosty bo stosujemy produktu wg ilości kg papryki - jeśli 2 kg to wszystkiego bierzemy po 2, jeśli 5 to wszystko x 5
5 kg papryki
5 litrów wody
5 płaskich łyżeczek od herbaty soli.
5 szklanek cukru
5 szklanek octu 10%
5 łyżek czubatych miodu.
Gotuję wszystkie składniki na koniec dodaję ocet, bo za bardzo nie lubię jego zapachu, ale można razem.
Paprykę myję , układam w słoikach w dowolnych kawałkach, dodaję ząbek czosnku, kilka ziaren gorczycy i listek laurowy. Zalewam przygotowaną zalewą na wierzch słoika wlewam łyżkę oleju i pasteryzuję 3 do 5 min od zagotowania. Odstawiam do ostygnięcia i do.....piwnicy.

s³ioczki
ca³y zapas

Smacznego!

#2020
od listopada 2008

Papryka ze zlotu

2015.10.15 20:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Dzięki wielkie! już miałam się przypominac ;)

#2052
od listopada 2008

Papryka ze zlotu

2015.10.26 21:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

ala mikołaj (wink)
Chciałam tylko powiedzieć, że właśnie zrobiłam drugą (podwójną porcję), wyszło 5 słoiczków dżemowych napakowanych na full.
Pierwsze podejście zrobiłam chyba niedługo po tym jak zamieściłaś przepis, ale oczywiście zrobiłam po swojemu :D Czyli paprykę upiekłam w całości (dużo soku, ale w większości poszedł do barszczu ukraińskiego, przepyszna zupa), nie soliłam i nie octowałam po obraniu, tylko dałam więcej soli do sosu, no i dałam mniej cukru, bo jak się okazało, w domu milion pincet octów, ale każdy słodkawy, ani jednego treściwego octowego. Dobra wyszła, ale od razu wiedziałam, że coś spaprałam, to nie było to, co na zlocie.
Nooo, ale dzisiaj wszystko zgodnie z przepisem, czekam do jutra na pierwszy test :D

#300
od sierpnia 2010

Papryka ze zlotu

2015.10.27 14:10 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Hanna Dudkiewicz (hanad5)
Ala przecież zawsze tak jest, że niby według przepisu a coś nie wychodzi. Ja zawsze paprykę ja już nasolę i poleję octem próbuję, jeśli mało to dokładam soli i octu. Mieszam ją też aby druga strona papryki też się osoliła i pooctowała.
Dasz radę!
« » bio-forum.pl « Rozmowy towarzyskie « Archiwum « starsze wątki (do 27 grudnia 2015) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji