bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mikologiczne sensacje i ciekawostki sprzed...pół wieku
« » bio-forum.pl « Rozmowy towarzyskie « Archiwum « Archiwum 2007 «
i

#2917
od grudnia 2003

Mikologiczne sensacje i ciekawostki sprzed...pół wieku

2007.02.15 20:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Wantoch-Rekowski (mirki2)
16 lat przed moim pojawieniem się na ziemskim padole wyszedł w 1953 r.atlas grzybów jadalnych i trujących H.Orłoś
W którymś poście na forum Ania K.coś wspomniała o "jadalności" mleczaja wełnianki i o masowym "wypasie" i przerobie tego grzyba przez braci ze wschodu.I takie informacje znalazłem w tej książce

Kolejną ciekawostką jest piestrzenica jadalna-no właśnie mało,że jadalna to jeszcze pierwszorzędnej wartości....podgrzybek brunatny jest tutaj zakwalifikowany jako drugorzędnej wartości...i jak autor pisze grzyb ważny handlowo,nadaje się do suszenia i produkcji konserw???dobre :-))))konserwa turystyczna z piestrzenic:-)))))

Jestem zbulwersowany potraktowaniem czernidłaka kołpakowatego jako grzyba TRZECIORZĘDNEJ WARTOŚCI
Jako prezes sekcji kożlaków protestuje!!!







Bardzo podoba mi się nazwa GRZYB ŚWINIAK :-)))
Dopisek pod obrazkiem też jest fajowy:podejrzewany o właściwości trujące...
podejrzewany to nie oskarżony!Chyba trzeba będzie zlustrować grzyby (co niektóre)

Przy okazji dowiedziałem skąd wzięła się nazwa POCIEC....
Ciekawostką jest też grzyb o nazwie KROWIA WARGA jadalny sprzedawany na targowiskach...

#947
od kwietnia 2006

Mikologiczne sensacje i ciekawostki sprzed...pół wieku

2007.02.16 17:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
Dawaj węcej!!c:) Świniak bomba :) Agent pseudonim świniak! :)

#154
od listopada 2006

Mikologiczne sensacje i ciekawostki sprzed...pół wieku

2007.02.17 02:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomasz Pachlewski (upir)
Smardze, kanie, szmaciaki (i wiele innych), zakwalifikowane są jako drugorzędnej jakości.
Pozatym nomenklatura polska się pozmieniała znacznie. Nazwy: borowików, podgrzybków, koźlarzy i maślaków - mają pierwszy człon: "grzyb"; n.p. podgrzybek złotawy to "grzyb złotawy" etc.
Poniżej natomiast, dla wprowadzenia ogólnego zamętu - goryczak żółciowy

i

#949
od kwietnia 2006

Mikologiczne sensacje i ciekawostki sprzed...pół wieku

2007.02.17 11:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Zychla (konik)
a potem trzeba się natlumaczyć co zajączkiem jest, a co nie jest i, jak widać, nie zawsze ma się rację :) Mocne!

(wiadomość edytowana przez konik 17.lutego.2007)

#314
od października 2005

Mikologiczne sensacje i ciekawostki sprzed...pół wieku

2007.02.20 07:09 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Ryszard Szreter (old_rysiu)
Ekstra książka. Nie zapomnij jej przywieść na zlot. W morde jeża - ona ma tyle lat co ja :-)
i

#134
od września 2006

Mikologiczne sensacje i ciekawostki sprzed...pół wieku

2007.03.29 11:51 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jakub Węcławski (listek)
mam kolejne V wydanie tej książki, 'uzupełnione i poprawione' z roku 1962, "Grzyb Świniak" z 1959 roku został już zamieniony na Borowika Ponurego:


również tajemniczy 'grzyb zajączek' został już zmieniony na Goryczaka:

« » bio-forum.pl « Rozmowy towarzyskie « Archiwum « Archiwum 2007 «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji