bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
"Obcy z lasu" artykuł z Wiedzy i życia
« » bio-forum.pl « Rozmowy towarzyskie « Archiwum « starsze wątki (do 28 stycznia 2013) «
i

#6887
od stycznia 2007

"Obcy z lasu" artykuł z Wiedzy i życia

2012.09.29 11:31 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Barbara Kudławiec (topazzz)

#2936
od lipca 2004

"Obcy z lasu" artykuł z Wiedzy i życia

2013.01.26 19:43 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Wywiad z dr. hab. prof. UMCS Krzysztofem Grzywnowiczem, biochemikiem i mykologiem czyta się bardzo przyjemnie i lekko :-)
Fakt, że trafiają się tam, także hipotezy i przemyślenia czasami odważne, rzekłbym, nieraz wizjonerskie (wg mnie), jednak jak by nie patrzeć, jednym z ważniejszych, pozazawodowych zainteresowań Profesora jest fantastyka ;-)

Dla tych, co nie czytali cytuję parę "smaczków" z tego artykułu.

..W cytowanym już tygodniku „Nature” był artykuł o Indianach z Andów, którzy myją się parę razy w roku i nie wiedzą, co to są grzybice skóry, długo żyją i mają się dobrze...

...W środowisku mykologów podobno zwyczajem jest zjedzenie każdego nowego gatunku grzyba, który się spotkało.
ako metoda badawcza takie postępowanie niewiele wnosi; uważam, że to po prostu szpan. ...

...W XIX w. słynny mykolog szwedzki Elias Magnus Fries opracował znakomitą systematykę grzybów, uzupełnił Linneusza; badał też jadalność grzybów na własnej żonie. Żeby było jeszcze śmieszniej – ona żyła dłużej od niego...

...W tym roku wprowadziłem do swojego jadłospisu muchomora czerwonego, bo znalazłem japoński przepis na pikle. On tak naprawdę nie jest trujący, to mit, trzeba go tylko trzykrotnie gotować w mocno słonej wodzie...

...Francuzi zajadają się muchomorem czerwieniejącym. Mnie też on smakuje, moi synowie uważają sezon grzybowy bez muchomorów czerwieniejących w galarecie za niebyły.

Piestrzenica jadalna, grzyb wiosenny, w większości krajów europejskich uchodzi za trujący. Żeby nadawała się do spożycia, trzeba ją suszyć w 110ºC; w krajach skandynawskich robi się to przemysłowo. Substancja uszkadzająca wątrobę i mózg w takiej temperaturze całkowicie odparowuje. Uzyskany susz się sprzedaje i jest to dobry produkt na pierogi z grzybami...

...Japończycy dzielą narody na mykofilne i mykofobne. Grzyby chętnie jedzą Słowianie, Japończycy, Chińczycy, niektóre grupy Indian północno- i środkowoamerykańskich. Słowianie zawsze byli nazywani grzybojadami, nawet określono ich tak w pewnej rzymskiej kronice...

...Podobno raz zobaczonego grzyba należy zerwać, bo on już więcej nie urośnie. Czy poczuł naszą obecność i wie, co go czeka?
Wytłumaczenie jest chyba bardziej banalne: znajdując go, naruszamy jego mikrośrodowisko. Sam to obserwowałem: gdy znajdę grupę grzybów, zbieram duże, a małe zostawiam – one jednak przestają rosnąć..."


Ma ktoś namiar na pełny tekst tego wykładu Profesora?
Spotkania z Fantastyką.
"Grzyby – bardziej fantastyczne niż science fiction – prof. Krzysztof Grzywnowicz"
http://cytadelasyriusza.org/?p=1135

Inne wywiady i artykuły Profesora Grzywnowicza
"Muchomor jest smaczny"
http://www.archiwum.kurierlubelski.pl/module-dzial-printpub-tid-9-pid-57973.html
"KAPELUSZE PEŁNE LEKÓW"
http://grzybyhobby.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=188:kapelusze-pene-lekow&catid=42:artykuy&Itemid=121


Swoją drogą, jeśli ktoś zna przepis na muchomory czerwieniejące w galarecie, to poproszę o zamieszczenie.

#37
od sierpnia 2010

"Obcy z lasu" artykuł z Wiedzy i życia

2013.01.26 21:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Hanna Dudkiewicz (hanad5)
Nie znam się tak fachowo na grzybach jak większość na tym forum, ale poczytam z przyjemnością, traktując to jak dobry humor. Najbardziej podoba mi sie to testowanie na własnej żonie - może wynika z tego artykułu ile lat żyła, co Elias Magnus Fries jej serwował i pomyślę, czy nie warto spróbowac. Na temat mychumorów czerwieniejących na tym forum czytałam, wiem ,ze jest jadalny ale w galarecie ?

#6207
od września 2006

"Obcy z lasu" artykuł z Wiedzy i życia

2013.01.28 05:14 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Grzegorzek
Co do jadalności muchomorów to też popełniłem pewien artykuł. Otóż mamy do czynienia ze swoistą trójcą, która w szczególnych okolicznościach reguluje populację Czechów oraz Słowaków. Muchomor czerwieniejący, wiadomo jadalny. Muchomor twardawy, wiadomo jadalny i muchomor plamisty - wiadomo śmiertelnie i do tego szybko trujący. Ten ostatni jest tam mylony z dwoma pierwszymi, a szczególnie z drugim, zwłaszcza kiedy łakomczuchy zbierają go wcześnie rano oraz bliżej zmroku. Tedy napisałem w prasie lokalnej, że delektowanie się tymi muchomorami dostarcza emocji porównywalnych ze spożywaniem ryby fugu.
i

#647
od lipca 2007

"Obcy z lasu" artykuł z Wiedzy i życia

2013.01.28 15:18 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Małgorzata Przybyt (margo)
Przepis na muchomora czerwieniejącego w galarecie jest w takiej jednej czeskiej książce z przepisami na potrawy z grzybów. Mam ją w domu (piszę z pracy), poszukam.

(wypowiedź edytowana przez margo 28.stycznia.2013)
i

#667
od grudnia 2005

"Obcy z lasu" artykuł z Wiedzy i życia

2016.05.30 12:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz "Rapatang" (rapatang)
Ciekawy wykład prof. Grzywnowicza o dziwnych pokarmach. Polecam!

jest tu kilka interesujących spraw o których wspomina Bogdan, na koniec wykładu wszyscy słuchacze rzucają się na słój z muchomorami czerwonymi

https://www.youtube.com/watch?v=_3Pn-P2pGhQ

#4068
od lipca 2004

"Obcy z lasu" artykuł z Wiedzy i życia

2016.05.30 17:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
rapatang, przesłałem w załącznikach do e-mail'a, jakby coś nie tak, to się odezwij ;-)

#670
od grudnia 2005

"Obcy z lasu" artykuł z Wiedzy i życia

2016.05.31 09:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Grzegorz "Rapatang" (rapatang)
wszystko w porządku, Bogdan :)
« » bio-forum.pl « Rozmowy towarzyskie « Archiwum « starsze wątki (do 28 stycznia 2013) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji