#187
od czerwca 2009
Ile jest gram suszonych grzybów z kilograma świeżych. Nigdy nie sprawdzałem a teraz jest mi to potrzebne, i niestety w tym roku już nie będę miał okazji by to sam sprawdzić, a szkoda.
#3070
od października 2005
Każdy grzyb ma inną masę wody w sobie - np maslak czy purchawica olbrzymia ( podaje dwa skrajne przykłady ) Maślak ma bardzo dużo wody a purchawica to praktycznie zero wago - jak styropian.
Z grzybka, który ma mało wody w sobie, jest go więcej po procesie wysuszenia. Grzyb taki jak maślak, po wysuszeniu staje się bardzo cieniutki.
To takie pierwsze porównanie.
Teraz drugie.
Tego samego grzybka można wysuszyć na niteczce nad piecem - i owszem jest juz suchy, ale cięższy od tego, który został wysuszony w suszarce do grzybów na tzw kość. Niby to niewielka różnica, ale 1 kg podgrzybka, kupionego na aukcji Allegro, miało mniejszą objętość niż 1 kg suszonego podgrzybka w suszarce z własnej suszarki.
Teraz trzeci warunek.
Sam podgrzybek mały i duży - to dwie różnego rodzaju wagi wody w grzybkach.
Z dużych podgrzybków będzie mniej suszonych niż z małych w tych samych warunkach suszenia. Bo mały podgrzybek będzie miał w sobie mniejszą ilość wody niż ten duży.
No i po czwarte.
Ten sam mały podgrzybek, kiedy go zerwiesz w warunkach dużej wilgotności jest cięższy niż taki sam podgrzybek, kiedy go zerwiesz w porze już suchej.
Trudno zatem napisać ile potrzeba grzyba świeżego, aby z tej masy uzyskać 1 kg suszonych grzybów :-(((
Rysiu,wywód iście naukowy!
A tak na ,,chłopski rozum",kiedyś mi mówili-że 10 kg świeżego to 10 dkg suszu.
Ale nie sprawdzałam ,to i p;rzy tym stwierdzeniu upierać się nie będę!
Ważna jest tak zwana sucha masa i jest ona różna dla różnych grzybów , np pieczarka 3-4 % suchej masy , nadrzewniaki do 30 % , średnio grzyby które wyrastały w środowisku o wilgotności powierza 70-85 % mają około 8-9 % suchej masy. Jeżeli przyjmiemy ze susz grzybowy ma około 12-14 % wilgotności to z jednego kg świeżych grzybów można uzyskać 80-100 g . Z kg shiitake uzyskuje się 90 g liofilizatu , ale liofilizat ma max 1,5 % wilgotności .
Dla owocników pozyskiwanych w okolicach koryta Wisły I Odry, są inne przeliczniki .
#3073
od października 2005
Czyli ogólnie z wielkim zaokrągleniem i średnią Polską to wychodzi 10 kg świeżych na 1 kg suchych :-))