#727
od paŸdziernika 2004
Ciekawa strona :o)
Mo¿na umieszczaæ swoje pliki na niej np. zdjêcia i póŸniej je wykorzystaæ gdzieœ :o)
#130
od kwietnia 2006
To jest œwietne! na maxiorze s³ysza³em. Mo¿na s³uchaæ bez koñca a m³odzie¿ ju¿ na komórki œci¹ga:-) albo mp3.pozdrawiam!
#603
od paŸdziernika 2005
#4036
od kwietnia 2004
Jo lubia wodzionka. Jad³ach ino roz, ale dobro je.
Gdyby przepisy kulinarne by³y spiewane, mo¿e by³abym lepsza kuchark¹?
#604
od paŸdziernika 2005
Pierwsze zdanie na szustkê :-) Drugie zdanie ju¿ nie jest w gwarze. Co do wodzionki, to taka sobie. Znana w ca³ej Polsce pod nazw¹ zupa chlebowa czy nawet wodzianka. Nasza wodzionka jest jednak inna. Trochê inaczej siê j¹ robi. Tuste to by³ ³ój. Czosnek trzeba by³o przecieraæ w soli ale chleb jak wszedzie, musia³ byæ czerstwy. To rodzaj posi³ku ubogich rodzin i tych te¿ coraz mniej. Poza tym, czerstwy chleb dzisiaj nie jest smaczny.
Bêdziecie mieli okazjê spróbowaæ innej œl¹skiej zupy, która nie wystêpuje w innych rejonach Polski - ¿ur œlaski ( no chyba, ¿e poznana na Œlasku i gdzieœ tam produkowana - znam nawet miejsca w Warszawie, gdzie to za wskazówkami moimi, przyj¹³ siê ¿ur i jest w Wawie sprzedawany regularnie ).
#931
od paŸdziernika 2004