bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Sucho w lesie ... czyli przepis offtopic
« » bio-forum.pl « Rozmowy towarzyskie « Archiwum « Archiwum 2005 «
i

#140

Sucho w lesie ... czyli przepis offtopic

2005.06.30 10:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
Pod chitynową skorupką ...

opowiem Wam dzisiaj niebiańskie doznanie
spopularyzuję, hmm ... rusztem opiekanie
z innej będzie beczki niż grzybne pyszności
zapewniam Was jednak - nie zawiera ości ...!

sprawa o krewetce królewskiej, tej dużej (może być inna np. tygrysia)
niestety, nie ma (w okolicy) jej w postaci świeżej
jedynie mrożona, chyba, że w ... Warszawie
zwykle raz w tygodniu, przy „żywca” dostawie

jam je kupił w Makro w półkilowych paczkach
razem z Chardonay-em o niebieskich znaczkach (akcyza – przyp. aut.)
do domu przywiozłem sprawnie rozmroziłem
wypłukałem skrzętnie ... a nie uszkodziłem

wziąłem wino, oliwę oraz sok z cytryny
kilka ząbków czosnku przesiekałem w kliny (niekoniecznie drobno)
Skorupiaki w pancerzach zalewą zalałem
dałem do lodówki, siadłem i ...... czeeekaaałeeeem ...

było wszak na co, wreszcie już nasiąkły
i czosnkiem i winem i sokiem z cytryny
żar lekko przygasał - paliłem buczyną
przy mnie głodomory ściekające śliną

na ruszt je wrzuciłem, nie bardzo gorący
niezbyt ostro i szybko skorupki piekący
żaru trza pilnować - stać Was na to - tuszę
żeby nie przypalić chitynowych łusek

czeka nas przyjemność gdy już są gotowe
cytryną skropione, pachnące, miarowe
wybrane z pancerzy najlepsze w odwłoku
... i wspomniane wino – nie radzę pić soku!!!

cóż, morza bogactwa są wspaniałym darem
radzę też spróbować z langustą, z homarem
kiedyś przyjdzie pora na płazy i gady
czy to kogo zdziwi? toż my ścierwojady!

alej.....

#1226

Sucho w lesie ... czyli przepis offtopic

2005.06.30 22:20 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Jeszcze nigdy nie robiłem potrawy wg przepisu wierszem, obowiązkowo trzeba będzie przetestować, może się okazać, że podczas konsumpcji obok doznań typowo kulinarno-smakowych mogą wystąpić doznania duchowo-poetyckie :-))

Gorzej ze zdobyciem świeżych owoców morza (najbliższe Makro 47 km), ale myślę że trafi się w najbliższym czasie wyjazd :-)
i

#144

Sucho w lesie ... czyli przepis offtopic

2005.06.30 23:56 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)
Boguś, należy jeśc w doborowym towarzystwie i bez powściągliwości zapijać Chardonay a z każdą kolejną butelką doznania duchowe powinny być niepowtarzalne. Mozliwe, że i poetyckie :-) Można, zdecydowanie, używać krewetki mrożone, byle (jeśli na ruszt) te duże. Dla nas, nienawykłych do śweieżych morskich aromatów nie stanowi to wiekszego probemu. Ostatnio w Makro widziałem nawet świeże ostrygi. Fakt, że 11 zł za szt, jednak okazjonalnie warto. I można oczywiście wybierać - prawie jak na rybnym targu w Dalmacji czy innej Normandii :-)
Pozdr.....
i

#264

Sucho w lesie ... czyli przepis offtopic

2005.07.27 10:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Dariusz Litwiński (alej)


Rozmrożoną ośmiornicę obgotowujemy (jeżeli ta duża to min 30 minut - te małe wystarczy kwadrans). Po wystudzeniu i ew. pokrojenu na mniejsze kawałki wkłądamy do zalewy: białe (wytrawne) wino, oliwa z oliwek, cytryna i posiekany czosnek. Trzymamy w lodówce i mieszamy od czasu do czasu. Niech się moczą nawet kilkanaście godzin a po osączeniu na ruszt z nimi ... W podobny sposób można zrobić kalmary.



Do tego zaproponuję sałatkę: sałata endywia ( a najlepiej kilka rodzajów sałat), pokrojone pomidory, ogórek (a jeszcze lepiej młoda cukinia), oliwki i posiekana cebula. Zalać to wszystko winegretem (sok z cytryny, oliwa, musztarda, sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu – i jeżeli trzeba to trochę wody). Najprościej wszystkie składniki wlać i wsypać do słoiczka (chyba, że dysponujemy "szejkerem" do sosów) zakręcić i chwilę mocno potrzepać.

Smacznego.

i

#1585

Sucho w lesie ... czyli przepis offtopic

2005.07.28 16:06 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Hihi. Nie mogłam przejść przez początek tego cudeńka, bo cały czas czytałam: "Rozmnożoną ośmiornicę..."
« » bio-forum.pl « Rozmowy towarzyskie « Archiwum « Archiwum 2005 «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji