1. Zbieramy żółciaka :)
2. Moczymy w wodzie (zimnej) przez minimum 2 godziny,
3. Obieramy źółciaka,
4. Przysmażamy cebulkę (w żądanej ilości, ja uważam, że im więcej tym lepiej),
5. Ściągamy skórkę z pomidorów, kroimy w ósemki,
6. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki,
7. 1 szklanka bulionu ląduje w rondelku, tak jak i pomidory i papryka, no i podsmażona cebula,
8. Do całości dodajemy pokrojonego w kostkę żółciaka, można dodać przecieru pomidorowego
9. Całość solimy, pieprzymy, pietruszkujemy bazyliujemy i ewentualnie oreganujemy, jak kto lubi to można dodać chili, będzie wtedy na ostro.
10. Rondelek przykrywamy i dusimy przez 30 minut,
11. Wykładamy na talerze i szamamy!!!!
To jest gulasz raczej oszczędny, podejrzewam, że można tam dodać w zależności od podniebienia, różne smakołyki, które lubicie.
Żółciak smakuje jak dobre mięsko...