Curry z dyni ( w sumie przepis autorski inspirowany rozmaitymi przepisami z kuchni indyjskiej).
Składniki
1 mała dynia piżmowa
2 cebule duże
1 marchewka
pasta curry (żółta np do curry z jarzyn czyli biryani - do kupienia w rozmaitych marketach, sklepach sieci "Kuchnie świata", a naet czasem w Lidlu, jak jest promocja azjatycka, dobre są firm Patak lub Midas)
1-2 papryki (zielona lub czerwona)
sól do smaku
puszka mleka kokosowego
2 łyżki klarowanego masła
natka pietruszki lub kolendra
Dynię obrać, wypestkować, pokroić w grubą kostkę. Cebule pokroić w kostkę, marchewkę w talarki, a paprykę w paski.
W sporym rondlu lub szerokim garnku stopić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać pastę curry (2-3 łyżki, a osoby o pancernym podniebieniu i 4). Wrzucić marchew i dynię, wymieszać, dolać mleko kokosowe i tyle wody, aby warzywa były przykryte. Dusić na niewielkim ogniu. Sprawdzić smak, dosolić, jeśli trzeba, dodać więcej curry według gustu, po jakiś 10 minutach dodać paprykę. W sumie gotować około 1/2 godziny, aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana. Stylowo byłoby na koniec dodać puszkę osączonej ciecierzycy, ale ja jej nie lubię, to nie używam.
Na wydaniu obsypać na talerzu natką pietruszki lub kolendrą. Można jeść samo lub z ryżem lub z chlebkami naan.
To był mój dzisiejszy obiad.
(wypowiedź edytowana przez margo 08.listopada.2015)