Witam! Właśnie zainteresowałem się poszukiwaniem nowych grzybów jadalnych i na pierwszy plan (z racji pory roku) trafiła się właśnie zimówka! Czy macie jakieś smakowite przepisy na potrawy z tego grzybka? Pozdrawiam i proszę o pomoc!
#3745
od kwietnia 2004
Normalnie uduś pokrojone. Z cebulką. Podpraw śmietaną i duzo pieprzu na sam koniec. Do ziemniaczków, kaszy, ryżu, pieczywa.
Zamarynuj.
Zrób zupkę. :-)
Smażyć!!! Pyszniorskie,,, masełko... palce lizać...
dokładnie tak usmażyć przyprawy wg gustu wysarczy trochę wegety i juz
po co zabijć tak wspaniały smak
#1631
od października 2005
Tylko kapelusze czy ogonki też ???
Rysiu, z tego co wiem to trzonki się odrzuca bo są łykowate, ja zbieram tylko kapelusiki, nie zbierałeś nigdy zimóweczek?
#251
od października 2005
Dla mnie ma taki słodkawy posmak. Dobrze się komponuje z pieprzem. W tamtym roku przed Bożym Narodzeniem nazbierałem kilka kilogramów, karmiłem w Święta gości grzybkami pod każdą postacią. Niektórzy, jak się wyrazili, nigdy nie jedli tak smacznej kapusty wigilijnej. :-)
Nie, Adrian, nóżki się nie nadają.
#1642
od października 2005
Zrobiłem prosto - masełko z cebulka, potem zimówka bez nózek. Na koniec zalane śmietaną - sól i pieprz do smaku - było EXTRA !!! :-)
Acha - czuć było malizną :-(
(wypowiedź edytowana przez old_rysiu 01.grudnia.2008)
Jolu, przecież wiem że trzony się nie nadają. Napisałem że zbieram tylko kapelusiki.