bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
cebula 2
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum « nieskuteczne sposoby odróżniania jadalnych od niejadalnych «

#1
od 09-2004

Mam pytanie czy to prawda ze jak zamarynuje sie cebule z grzybami a ona zczernieje to znaczy ze są trujace ? Będe wdzięczny za każdą odpowiedź.

#0

2004.09.23 15:48 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Tomek Janiszewski
Wiara w takie bzdoory to najpewniejszy sposób aby się śmiertelnie zatruć przy pierwszej okazji Ani cebula, ani srebrna łyżeczka nie pozwolą rozróżnić grzybów jadalnych od trujących. Gorzki smak też nie jest żadną wskazówką (chyba że przy mleczajach i gołąbkach). Wreszcie, leśne ślimaki ze szczególnym upodobanie zjadają bez jakiejkolwiek szkody dla siebie obydwa najgroźniejsze dla ludzi gatunki muchomorów: sromotnikowy i jadowity.

Zapamiętaj i powtórz tym którzy Ci takich głupot naopowiadali!
Tomek Janiszewski

#324
od 04-2004

2004.09.23 20:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Nie, nieprawda. Ani łyżka srebrna, ani cebula, ani to, że "robaki" jedzą grzyba, ani łagodność smaku nie są czynnikami, które pokazują nam, czy grzyb jest trujący, czy nie. Mój poprzednik odpisał Ci to w sposób, delikatnie mówiąc, dość obcesowy, ale rzeczywiście ma rację.:)
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum « nieskuteczne sposoby odróżniania jadalnych od niejadalnych «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji