Mam pytanie czy to prawda ze jak zamarynuje sie cebule z grzybami a ona zczernieje to znaczy ze są trujace ? Będe wdzięczny za każdą odpowiedź.
Wiara w takie bzdoory to najpewniejszy sposób aby się śmiertelnie zatruć przy pierwszej okazji Ani cebula, ani srebrna łyżeczka nie pozwolą rozróżnić grzybów jadalnych od trujących. Gorzki smak też nie jest żadną wskazówką (chyba że przy mleczajach i gołąbkach). Wreszcie, leśne ślimaki ze szczególnym upodobanie zjadają bez jakiejkolwiek szkody dla siebie obydwa najgroźniejsze dla ludzi gatunki muchomorów: sromotnikowy i jadowity.
Zapamiętaj i powtórz tym którzy Ci takich głupot naopowiadali!
Tomek Janiszewski
Nie, nieprawda. Ani łyżka srebrna, ani cebula, ani to, że "robaki" jedzą grzyba, ani łagodność smaku nie są czynnikami, które pokazują nam, czy grzyb jest trujący, czy nie. Mój poprzednik odpisał Ci to w sposób, delikatnie mówiąc, dość obcesowy, ale rzeczywiście ma rację.:)