bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
cebula 1
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum « nieskuteczne sposoby odróżniania jadalnych od niejadalnych «

#4
od 10-2004

2004.10.13 11:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Mirosław Zemła (mirek)
Mam jeszcze jedno pytanie - co z olszowkami ?
Moja tesciowa cale zycie zbierala olszowki - tylko o jasnych glowkach i mlode. Robili z nich jajecznice i w occie. Zupy sie nie robi (podobno) bo nie ma smaku i aromatu.
Mowila tez , ze jesli nie jestesmy pewni jakiegos grzyba to nalezy go gotowac osobno razem z cebula - jesli po gotowaniu zostanie jasna to grzyb jest dobry - jesli zczernieje to grzyb jest trujacy !
Co wy na to - czy ktos to potwierdza ?

#3
od 10-2004

2004.10.13 11:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Elmira Brzozowska (elma)
Metody z cebula osobiście nie polecam. Słyszałam o przypadkach poważnych zatruć. Ja np. jak nie jestem pewna jakiegoś grzyba to go po prostu nie zbieram. Sądzę, że to najlepsza metoda.

#277
od 04-2003

2004.10.13 11:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Snowarski (admin)
Z cebulą to jeden z szeroko rozpowszechnionych magicznych sposobów ludowych na klasyfikację grzybów na jadalne i trujące.
Zupełnie bezskuteczny.

Analogiczne ludowe metody, także nieskuteczne to że srebro (srebrna łyżka) czernieje lub nie, że trujące mają gorzki smak i nieprzyjemny zapach itd.
Te magiczne metody z jednej strony klasyfikują szereg grzybów jadalnych jako trujące, z drugiej niebezpiecznie trujące klasyfikują jako jadalne.

Obiektywnie rzecz biorąc nie ma metody na stwierdzenie czy grzyb jest jadalny czy trujący innej niż określenie, oznaczenie do jakiego gatunku należy i sprawdzenie w źródłach informacji na temat jego jadalności.
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum « nieskuteczne sposoby odróżniania jadalnych od niejadalnych «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji