2003.04.05 02:50
Gienek
Pytanie do Piotra jako ze jestem Polak ale nie z Polski w kilku przypadkach czytalem na waszych forach o majowce wiosennej zastanawialem sie nad tym co to za grzyb i do niczego nie doszedlem i tu pytanie czy moglby mnie pan oswietlic co to za grzyb po lacinie jego nazwe i gdzie bym go mogl zobadzyc,zgory dziekuje za odpowiedz wspomne ze czesto odzwiedzam wasze fora o grzybach ktore sa interesujace .
Z POWAZANIEM GIENEK zKanady
2003.04.07 00:37
Gienek
Panie Marku dziekuje za oswiecenie mnie co do tej majowki wiosennej (calocybe gamboza)choc mam dwie ksiazki o grzybach tutejszych ale wrzadnej nie znalazlem (calocybe gambosa)widocznie tak jak pan wspomnial pewnie jej u nas nie ma ale za to sa takie co u was w polsce (EUROPIE) nie ma.
Z POWAZANIEM GIENEK zKANADY
2003.05.01 08:25
Piotr
Mam jeszcze takie pytanko odno¶nie majówek - w jaki sposób najlepiej wykorzystać kulinarnie te grzyby? Wydaj± się być podobne do pieczarek więc może usmażyć? Czy kto¶ z czytaj±cych to forum wogóle zbiera i je te grzyby?
Tak.Zbieram je wiosną w trawie. Smażę pokrojone z cebulką.Nigdy nie było ich tak dużo, żeby można było zrobić cokolwiek innego.Bardzo często są zaczerwione. Czasami wszystkie.
Co do galaretka kolczastego - moje były białawe i popielate. Są niesmaczne.
Zbieram te grzyby co roku u mnie w sadzie. Są wyśmienite! Rośnie ich tu dużo, tak ze co 2 dni mam na uduszenie z cebulą pełną wielką patelnię :) Występują pod koniec kwietnia i na początku maja, zawsze wiosną nie mogę się ich doczekać.