#133
od 10-2004
Jola z Ania narobiły mi smaku na moje danie specjane: "a la ELma Brzozowska". Podzielę się z Wami - może spróbujecie??
Zetrzeć 1/2 kg ziemniaków. Przepuścić przez maszynkę ok 25 dag gotowanych dowolnych grzybów (świeżych lub solonych po uprzednim wymoczeniu). Grzyby wcześniej trzeba odcisnać z wody. Wymieszać. Dodać posiekaną podsmażoną na oleju małą cebulkę, jajko i trochę mąki. Wszystko wymieszać z rozpuszczonymi wczesniej w mleku drożdżami (ze 3 dag), osolić, popieprzyć. (masa nie może być za rzadka - ewentualnie dosypac mąki) Odstawić na 1/2 godz. w cieple miejsce. Jak wyrośnie - smażyć placki i podawać je np z surówką z kwaszonej kapusty.
Mniam - SMACZNEGO!
:O)
"Wygląda" pysznie :-) Spróbuję w nowym sezonie... :-))