Jak długo można bezpiecznie przechowywac grzyby w stanie surowym?
Właśnie skonsumowaliśmy ostatnią porcję podgrzybków po kilkudniowym przechowywaniu w lodówce. Po tygodniu przechowywania zapach i smak był bez zastrzeżeń, ale powstały w nas watpliwości czy aby nie za długo oczekiwały na przerób? Żadna pleśń się na nich nie pojawiła, ale może są jakieś powody dla których nie można grzybów dłużej przechowywac w stanie surowym ?
Grzyby powinno się przyżądzać zaraz po zebraniu, ponieważ im dłużej się je przechowuje, tym większe ryzyko zatrucia np. rozkładającym się w nich białkiem.
czy można zamrozić rydze aby później usmażyć je w masle?Dziękuję za informacje i pozdrawiam
Próbowałem w tym roku mrozić rydze, z dalszą obróbką w dwóch wariantach przy rozmrażaniu:
- rozmrażane długo i "na sucho", potem normalnie smażone na maśle - wyszły czarne i gorzkawe - nie polecam;
- wrzucone prosto z zamrażalnika do gotującej wody, chwilę obgotowane i zaraz przełożone na patelnię - w smaku i kolorze prawie tak dobre jak świeże.
Pozdrawiam
#174
od lipca 2007
Rydze zdecydowanie najlepiej obsmażyć na masełku i z tym masełkiem zamrozić. Rozgrzewać potem albo w mikrofalce albo delikatnie na patelni.
Dwie zalety : Zajmują mniej miejsca w zamrażalniku i nie zmieniaja smaku. Mrozone surowe gorzknieją.