bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Mrozone grzyby
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów «
Closed Zamknięte — nowe wątki dodawaj na stronie wyżej w hierachii
28.04.2005  21:27
Jolanta Kozak
7
i Przechowywanie świeżych grzybów [aganiok]
23.11.2004  15:39
M.D
5
i jak długo? [M.D]
Closed Zamknięte — nowe wątki dodawaj na stronie wyżej w hierachii
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów «

#0

2002.06.05 17:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

babeta
Witam,
Wlasnie znalazlam w zamrazarce (nie zamrazalniku) torebke mrozonych grzybow i robie z nich sos. Zastanowilo mnie jednak ich dziwnie ciemne zabarwienie (przedtem byly brazowe) moze jednak nie zjadac tego sosu???? Czy ktos wie jak dlugo moga byc przechowywane mrozone grzyby?
Z gory dziekuje za odpowiedz
Beata

#0

2002.06.05 17:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Amanita
Pani Beato, proszę je śmiało skonsumować, życzę smacznego

#0

2002.06.05 18:04 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

babeta
O dziekuje za odpowiedz! a dlaczego zrobily sie takie czarne???

#117
od 04-2003

Mam większą ilość kurek i zastanawiam się nad ich zamrożeniem.

I pytanie. Czy mrozi się surowe czy blanszuje. Jeśli tak to jak długo się trzyma we wrzątku?

Możę jakieś inne metody konserwacji kurek możecie polecić - poza suszeniem i marynowaniem bo to już próbowałem - w obu przypadkach nie trzyma się ich aromat w przetworze.

#181
od 08-2002

Obgotować aż do zebrania szumowin. Podczas obgotowywania woda się zrobi żółta i zapachnie..... chm.... masełkiem. Serio!! Takim prawdziwym roztapianym masełkiem. Obgotowywanie trwa ok. 1 min.

Potem wyciągasz na ręcznik i obsuszasz. Następnie pakujesz je (jak ostygną) w woreczki i mrozisz. Możesz też pakować w pudełeczka po margarynie ze sklepu - świetna sprawa bo to jest akurar porcja na... cośtam.

Aromat się trzyma w 100% i smak nawet w jajecznicy pozostaje niezmienny.

ps. ile to jest "większa ilość" ?

#0

2004.09.06 12:33 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Artur B.
mroze grzyby od paru lat, oczyszczam je tylko po zebraniu i do woreczkow i do zamrazarki, nie traca wtedy aromatu tak jak po odgotowaniu, a po rozmrozeniu myja sie tak dobrze jak przed.

#251
od 04-2004

Robię tak samo. To znaczy jeszcze kroję je w paseczki, żeby były gotowe do przyrządzenia. Jeszcze nikomu z moich domowników i gości nic się nie stało. Wszyscy są zdrowi i nie mieli żadnych dolegliwości żołądkowych.

#0

2006.09.13 22:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

emila
dziękuję bardzo za odpowiedź, strasznie się bałam że cały zbiór tegorocznych grzybów będę musiała wyrzucić.
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji