Witam,
Wlasnie znalazlam w zamrazarce (nie zamrazalniku) torebke mrozonych grzybow i robie z nich sos. Zastanowilo mnie jednak ich dziwnie ciemne zabarwienie (przedtem byly brazowe) moze jednak nie zjadac tego sosu???? Czy ktos wie jak dlugo moga byc przechowywane mrozone grzyby?
Z gory dziekuje za odpowiedz
Beata
2002.06.05 17:47
Amanita
Pani Beato, proszę je śmiało skonsumować, życzę smacznego
O dziekuje za odpowiedz! a dlaczego zrobily sie takie czarne???
Mam większą ilość kurek i zastanawiam się nad ich zamrożeniem.
I pytanie. Czy mrozi się surowe czy blanszuje. Jeśli tak to jak długo się trzyma we wrzątku?
Możę jakieś inne metody konserwacji kurek możecie polecić - poza suszeniem i marynowaniem bo to już próbowałem - w obu przypadkach nie trzyma się ich aromat w przetworze.
Obgotować aż do zebrania szumowin. Podczas obgotowywania woda się zrobi żółta i zapachnie..... chm.... masełkiem. Serio!! Takim prawdziwym roztapianym masełkiem. Obgotowywanie trwa ok. 1 min.
Potem wyciągasz na ręcznik i obsuszasz. Następnie pakujesz je (jak ostygną) w woreczki i mrozisz. Możesz też pakować w pudełeczka po margarynie ze sklepu - świetna sprawa bo to jest akurar porcja na... cośtam.
Aromat się trzyma w 100% i smak nawet w jajecznicy pozostaje niezmienny.
ps. ile to jest "większa ilość" ?
2004.09.06 12:33
Artur B.
mroze grzyby od paru lat, oczyszczam je tylko po zebraniu i do woreczkow i do zamrazarki, nie traca wtedy aromatu tak jak po odgotowaniu, a po rozmrozeniu myja sie tak dobrze jak przed.
Robię tak samo. To znaczy jeszcze kroję je w paseczki, żeby były gotowe do przyrządzenia. Jeszcze nikomu z moich domowników i gości nic się nie stało. Wszyscy są zdrowi i nie mieli żadnych dolegliwości żołądkowych.
2006.09.13 22:47
emila
dziękuję bardzo za odpowiedź, strasznie się bałam że cały zbiór tegorocznych grzybów będę musiała wyrzucić.