bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Marynowany żółciak siarkowy
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#83
od października 2004

Czy ktoś z Was marynował kiedyś żółciaka? Macie dla mnie jakieś wskazówki?

Co jeszcze z żółciakiem można zrobić poza usmażeniem?

Poradźcie, bo ja dziś zebrałem około 1/3 grzyba z tego drzewa i ta 1/3 waży ponad 10 kilo. Muszę to jakoś zagospodarować bo przecież to nie sposób zeżreć na raz.

Jeśli macie jakieś wskazówki to mówcie ;)

#3827
od maja 2003

2006.09.10 15:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Anna Kujawa (ania)
Olo, taż u Zenita mają przepisy na marynaty z żółciaka
http://www.nagrzyby.pl/articles.php?topic=7

poszperaj tam :-)
i

#3519
od kwietnia 2004

2006.09.11 17:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Olo, tu gdzieś są moje placuszki z żółciaka..
Moja Mama marynowała. Normalnie, jak inne. Da się jeść.
Gulasz jest niezły, ale ino roz i niedużo, bo potem już nie smakuje.

#0

2006.09.12 22:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

pirus777
Można pociąć na małe kawałki, opanierować i upiec jak kotlety, a nastąpnie pasteryzować w słoikach w marynacie octowej. Całkiem dobre do kanapek.
Można też pokroić w małe kawałki i pasteryzować w słoikach, w zalewie octowej, bez opiekania w panierce. Takie, same w sobie są mało atrakcyjne, za to znakomite na flaki. Jesli ktoś oczywiście lubi flaki.
Drugi przepis dobry, jeśli żółciaki młode, bo jak stare, mają zbyt kruchą konsystencję na flaczki. Da się zjeść, jednak są deczko dziwne...:)

#4358
od lipca 2004

2017.09.09 09:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
"Można pociąć na małe kawałki, opanierować i upiec jak kotlety, a nastąpnie pasteryzować w słoikach w marynacie octowej..."
Robił ktoś jeszcze tę wersję, czym panierował (tylko bułką?)
Potwierdzicie "Całkiem dobre do kanapek" ?

Trafiłem na pokaźne stanowisko młodziutkich, na razie były:
- flaczki https://smacznapyza.blogspot.com/2014/05/zupa-grzyby-flaczki-z-zociaka-siarkowego.html
- "zwykłe-czyste" marynowane w zalewie miodowo-korzennej https://smacznapyza.blogspot.com/2014/06/zociak-marynowany-w-zalewie-miodowo.html

Zaproponujecie coś jeszcze do przetworzenia "na zimę"?
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji