bio-forum.pl

Czy zdejmować skórkę z maslaków żółtych?

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Czy zdejmować skórkę z maslaków żółtych?
21.paź.04 18:49
"Ewa 1" (b/log.)

Zawsze zdejmowaliśmy skórkę z maślaków zwyczajnych, choć na ten temat zdania są podzielone.

Ale podczas przedostatmiego grzybobrania spotkałam pod grupą modrzewi trochę maślaków żółtych i namówiłam rodzinę, żeby je zebrać. Potem przeczytałam w atlasie, że trzeba koniecznie zdejmować z nich skórkę.

Ale nie było to łatwe. Jeszcze ze starszych jako tako dała się zdjąć, ale z młodych raczej kiepsko schodziła.

W związku z tym mam pytanie.

Czy pozostałości skórki na maślakach żółtych mogą jakoś ujemnie wpłynąć na smak potraw?

od kwi.2004
#0

2. Czy zdejmować skórkę z maslaków żółtych?
21.paź.04 18:59
Jolanta Kozak "jolka_bf"

Różni ludzie różnie piszą, moim zdaniem nie przeszkadza. Tyle, że zawsze próbuj zdjąć tę skórkę, bo z doświadczenia wiem, że na niektórych maślakach żółtych jest ona dość sztywna i łykowata. Na młodych i na tych, na których się nie da, po prostu nie zdejmuj. Uduś, spróbuj, nie zaszkodzi Ci na pewno. Wtedy będziesz sama wiedziała.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Czy zdejmować skórkę z maslaków żółtych?
21.paź.04 19:56
"Ewa 1" (b/log.)

Dziękuję, jestem spokojniejsza o smak marynaty w słoiczkach. Bo w duszonych to zginęły w masie zwyczajnych.

Chyba będziemy je zbierać, zwłaszcza, że nie ma ich dużo.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji