Zachwycona schabowymi po ministersku wymyśliłam następującą potrawę:
Kotlety "Krzyś"
----------------
Piersi kurze rozkroić na podłużne kotlety, pobić młotkiem i posolić.
Soplówkę ostrzyć nożyczkami:
Też posolić.
Przygotować mąkę, jajko, a trzeci talerz do panierowania to ta soplówka właśnie, zamiast bułki tartej
Opanierować kolejno w mące, jajku i soplówce (grubo!)
kotlety
I położyć na dużej patelni na bardzo gorącym tłuszczu
Smażyć, jak schabowe z obu stron.
Potrawa wygląda po usmażeniu tak
Można podawać z frytkami, ziemniakami, ryżem, pieczywem - jak kto chce.
Ogolone części soplówki pokroiłam, jak kotleciki i usmażyłam tak, jak Małgosia.
Z reszty zrobiłam gulasz, tak jak Małgosia.
A jeszcze dalsza część jest zamrożona i czeka na natchnienie kulinarne