Do dostania jest wersja w zalewie w lekko osolonej wodzie.
I w tej postaci jest bez smaku.
Pochwiaka jedwabistgo miałem okazje skonsumowac . i tez nie zacwyca jakos specjalnie. pieczarka jest lepsza.
Ale po odpowiednim przygotowaniu w lekkim occie i potem w oleju słonecznik. jako dodatek do oliwek
Na zdjeciu oryginalna sałatka kupiona we Włoszech.
Było to bardzo smaczne i teraz często próbuje rozne grzyby połączyć z czosnkiem i oliwkami w oleju
Zaleta tego sposobu jest to że grzyb jest lekko kwaskowy , olej mozna wypłukac i wtedy grzyby tez sie nadaj a do usmażenia na patelni
Zamarynowac można tak grzyby ugotowane, ale nie tylko.
Te które dobrze wychodza usmazone np gołabki , mleczje tez można potem potraktowac zalewą octową , osuszyc i dac do oleju
Ważne żeby to był olej słonecznikowy.
Volvariella Volvacea w occie pewnie jest tez bardzo dobry.
Opieńka lub gąska jednak zdecydowanie lepsza
A jak twoja opinia porównawcza Jakubie ?
Dobrze sie też odnajdzie jako domieszka do innych bardziej aromatycznych grzybów.