#282
od sierpnia 2006
Witam, nie było mnie tu sto lat :) Ale Grzyby zbieram dalej, nie mogę znaleźć przepisu na marynowanie Lepisty :) Chyba nic się tam nie dodawało,prócz cebuli... z tego co pamiętam chyba Jola Kozak je przyrządza :)
Proszę o pomoc :) Same kapelusze, prawda?
#5116
od kwietnia 2004
Ja je przyrządzam, ale nigdy nie daję cebuli do marynat.
Gąsówka z natury swojej jest słodkawa i aromatyczna. Cebula może zepsuć smak.
Robię zaprawę; jedna część octu na dwie części wody. Dodaję cukru, soli, ziele, pieprz, listek i to wszystko.
Gąsówka naga jest bardzo mięsista i smaczna w marynacie. Druga po rydzu, jak dla mnie.
Krótkie ogonki robię.
Jolka, zalewasz zimną zalewą czy gorącą? Jeżeli zimną, to jak długo gotować w słoikach?
#5143
od kwietnia 2004
Moja zalewa jest mocna: na dwie szklanki wody szklanka octu. Wkładam do słoja gorące grzyby i zalewam gorącą zalewą. Nie pasteryzuję.
Jolka, gotujesz gąsówkę do zalewy? Jak długo? Gdzieś czytałam, że można na surowo, wtedy zachowuje swój kolor, ale nie jestem pewna.
Sorry, już znalazłam ten przepis, pisze jak byk, że gotować grzyby 5-8 minut.
Ja czytałam i tego się trzymam, że gąsówka naga na surowo albo niedogotowana może zaszkodzić.
No, jakieś 15-20 minut, a smażę (duszę) około pół godziny