bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Purchawka chropowata
« » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «

#1
od września 2010

2010.09.18 23:01 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

patryk (abakarov)
Witam wszystkich!
Wydaje mi się że dosc uważnie pszeszukałem forum kulinarne i nic nie znalazłem na temat purchawki, być może coś przeoczyłem... Czy ktoś podzieli się doświadczeniami na temat tego grzyba. Wiem że jadalne są młode owocniki o białym miąższu (po przekrojeniu grzyba).
Marynować, suszyć, smażyć??? Można go jeść na surowo?
i

#3102
od października 2005

Nie na surowo! Zdjąć skórke i ... suszyć, marynować i przypiekać :-) Jak kto woli, byle nie na surowo.
Nie zajmuję się purchawkami tak małymi - to obieranie ze skórki - mozolna robota :-(((
Na którymś tam zlocie ( w Tomaszowie Mazowieckim ) mialem okazję jeść purchawki ze słoika - marynowane. Nie byłem zachwycony smakiem, chociaż wyglądały bardzo ciekawie - inaczej niż wszystkie grzybki. Smak - to mało powiedziane - raczej bezsmakowo ( w marynacie ). Podobno suszone i sproszkowane są bardzo aromatyczne.

#2
od września 2010

2010.09.19 17:45 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

patryk (abakarov)
Dziękuje za odpowiedż!
Do purchawki jeszcze wrócę...
Panie Ryszardzie, wiem że to nie ten wątek, dopiero go rozpoczne, ale czy ma Pan jakieś doswiadczenia z mrożeniem rydzów?
i

#5189
od kwietnia 2004

2010.09.19 20:21 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Purchawki?
Coś cudownego teraz z nimi robię!
Gdy duszę mięso (żeberka, łopatka, obojętnie co) z cebulą i przyprawami dodaję kilkanaście purchawek. Gdy się tak wyduszą w tej potrawie są po prostu wspaniałe!
Ale obierz je najpierw ze skórki.
Można dać do bograczu zamiast kluseczek.
Fantastyczne też z są smażone w jajku i bułce na oleju.
Albo bez tej całej "panierki" na masełku do bułeczki. Delicje!

Jest ich teraz dużo ładnych. Suszę. Spróbuję wariacje z pizzą i dam znać. Wszak lejkowce uduszone z cebulką na pizz-(-ie?) są wspaniałe.

(wypowiedź edytowana przez jolka 19.września.2010)

#5
od września 2010

2010.09.19 20:50 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

patryk (abakarov)
Rozumiem że podstawową zasadą jest obieranie ze skórki!?

#5192
od kwietnia 2004

2010.09.19 20:54 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Niektórym ta skórka nie przeszkadza, ale mnie tak. Obierz. Zawsze

#6
od września 2010

2010.09.19 21:11 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

patryk (abakarov)
dziekuje za radę
a istnieje jakis sposób na zakonserwowanie ich? co z mrożeniem?
pytam dlatego że mam ich taki wysyp i nie zbieram ponieważ nie wiem jaki będzie z tego efekt. nie codziennie serwuje mięsa, pizze czy tez bogracz (bograczu jeszcze nigdy nie przygotowywałem - poprosze o przepis!!!) :-)
ususzę napewno i spróbuje zamarynować, poeksperymentuje z mrożeniem na dwa sposoby. z obgotowaniem i bez. nie jestem zwolennikiem obgotowywania grzybów ponieważ jak dla mnie traca na walorach smakowych, ale coś w tym obgotowywaniu musi być. w zeszlym roku mialem z jednego grzybobrania kilka porcji mrozonych kurek (bez obgotowania) - na 6 porcji/paczek 2 zupełnie nie do zjedzenia, takie gorzkie, do wyrzucenia... przepraszm mało precyzyjna wypowiedź - wyciągam z zamrażalnika jedną porcję, przyżądzam i jest ok. np za miesiąc następną i jest strasznie gorzka - wyrzucam i rozmrażam nastepna i jest genialna!!!???

#12
od września 2010

2010.09.19 23:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

patryk (abakarov)

#5204
od kwietnia 2004

2010.09.20 10:34 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Suszę. Marynowane mi nie smakują, bo wciągają w siebie za dużo octu.
i

#5205
od kwietnia 2004

2010.09.20 10:38 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Bogracz?
Dużo mięsa pokrojonego w kostkę podsmażonego i duszonego z cebulą i przyprawami na ostro. Potem do tego woda, ziemniaki, jak na gęstą zupę, a na końcu w toto kluseczki kładzione łyżką z mąki i wody, mąki, jajka i wody, albo purchawki właśnie zamiast tych klusek, albo i purchawki i kluski. Z tym, że purchawki wcześniej trzeba dać, a kluski w ostatniej chwil. Ma być gęste, zawiesiste. Taka jednogarkówa. Niektórzy dodają jeszcze koncentrat pomidorowy. Nie może być zbyt rozwodnione, bo wtedy traci smak.

#5206
od kwietnia 2004

2010.09.20 10:39 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Wiem, że Rysio suszy, robi z tego w słoiku proszek i zagęszcza tym zupę, cz sos.
« » bio-forum.pl « W kuchni « starsze wątki (do 27 października 2011) «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji