2004.10.03 19:53
FIGO
Czy próbował ktoś może przyrządzać duże kapelusze opieniek tak jak kanie na patelni?
Pozdrawiam.
Przed chwilą sprawdziłem.
Dla mnie bardzo dobre, jednak nie jestem obiektywny w tej ocenie, bo nie ma dla mnie lepszego grzyba jak opieńka (wszelkie prawdziwki, maślaki itd. nie umywają się - zaznaczam DLA MNIE.
Chyba takie uzależnienie czy coś w tym rodzaju (podobnie mam z gotowanym kalafiorem i popularną sałatką wielowarzywną - tzw. "rzygawką", jem, już naprawdę nie mogę i ... za chwilę dalej jem :-).
Parę rad:
- miałem świeżutko zebrane (dziś z 17-ej) ale niestety (dla mnie) już wszystkie obgotowane,
- obgotowane nie chłoną roztrzepanego jajeczka, więc ułożyłem je płasko na patelni i zalałem "roztrzepańcem"
- dodałem (do jajka) sól czosnkową i pieprz,
UWAGA! Nie każdemu pasuje kopozycja grzyba z czosnkiem (dla mnie przy niektórych gatunkach podstawa),
- należy uważać przy próbach ze świeżą (nieobgotowaną) opieńką, dla wielu osób jest ona powodem nieprzyjemności żołądkowych czy nawet zatruć).
Sprawdzę i porównam przy najbliższej okazji - ponieważ mój organizm łaknie opieniek (zjadłem nawet parę na surowo na chlebku z masełkiem - bez żadnych sensacji żołądkowych - ale nic specjalnego i nie polecam). Mi jednak wystarczy aby obgotowały się parę minut w wodzie z solą i i już są cudowne - często wyjadam żonie w trakcie obgotowywania :-)
- dla mnie podstawą do części potraw jest chleb z masełkiem (m.in. kanie, te opieńki, kapuśniaczek itd.).
Właśnie to masełko podkreśla mi smak części potraw :-)
Witam w klubie miłośników opieniek !!
Czy mogę się do Was zapisać?
OK, ale......... O-S-O-B-I-Ś-C-I-E :)
2006.09.10 16:27
libertyn
A mozna opienke jak inne grzyby dusic i na gesto z jajkami zrobic ?
2006.11.03 13:08
artur grzebniok
kocham opienki. ale raczej bardzo rzadko moge sie nimi degustowac, poniewaz mieszkam w niemczech i w moim regionie bardzo cianko jest z opienkami :(