bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
OPIEŃKI JAK KANIE ?
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów « opieńki «

#0

2004.10.03 19:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

FIGO
Czy próbował ktoś może przyrządzać duże kapelusze opieniek tak jak kanie na patelni?
Pozdrawiam.

#284
od 07-2004

2004.10.03 22:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Przed chwilą sprawdziłem.
Dla mnie bardzo dobre, jednak nie jestem obiektywny w tej ocenie, bo nie ma dla mnie lepszego grzyba jak opieńka (wszelkie prawdziwki, maślaki itd. nie umywają się - zaznaczam DLA MNIE.
Chyba takie uzależnienie czy coś w tym rodzaju (podobnie mam z gotowanym kalafiorem i popularną sałatką wielowarzywną - tzw. "rzygawką", jem, już naprawdę nie mogę i ... za chwilę dalej jem :-).

Parę rad:
- miałem świeżutko zebrane (dziś z 17-ej) ale niestety (dla mnie) już wszystkie obgotowane,

- obgotowane nie chłoną roztrzepanego jajeczka, więc ułożyłem je płasko na patelni i zalałem "roztrzepańcem"

- dodałem (do jajka) sól czosnkową i pieprz,
UWAGA! Nie każdemu pasuje kopozycja grzyba z czosnkiem (dla mnie przy niektórych gatunkach podstawa),

- należy uważać przy próbach ze świeżą (nieobgotowaną) opieńką, dla wielu osób jest ona powodem nieprzyjemności żołądkowych czy nawet zatruć).
Sprawdzę i porównam przy najbliższej okazji - ponieważ mój organizm łaknie opieniek (zjadłem nawet parę na surowo na chlebku z masełkiem - bez żadnych sensacji żołądkowych - ale nic specjalnego i nie polecam). Mi jednak wystarczy aby obgotowały się parę minut w wodzie z solą i i już są cudowne - często wyjadam żonie w trakcie obgotowywania :-)

- dla mnie podstawą do części potraw jest chleb z masełkiem (m.in. kanie, te opieńki, kapuśniaczek itd.).
Właśnie to masełko podkreśla mi smak części potraw :-)

#463
od 08-2002

2004.10.04 08:53 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
Witam w klubie miłośników opieniek !!

#372
od 04-2004

2004.10.08 16:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Czy mogę się do Was zapisać?

#486
od 08-2002

2004.10.08 22:29 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Piotr Perz (pimpek)
OK, ale......... O-S-O-B-I-Ś-C-I-E :)

#312
od 07-2004

2004.10.10 07:57 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Bogusław Mazurek (bogdan)
Dopiero teraz trafiłem na temat "Lecznicze właściwości grzybów" na stronie Zenita.

Klub Miłośników Opieniek ma nie tylko prawo bytu, ma wręcz prawo rozwoju :-)

Niedowiarkom radzę przeczytać:
opieńka miodowa-lecznicze właściwości

#0

2006.09.10 16:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

libertyn
A mozna opienke jak inne grzyby dusic i na gesto z jajkami zrobic ?

#0

2006.11.03 13:08 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

artur grzebniok
kocham opienki. ale raczej bardzo rzadko moge sie nimi degustowac, poniewaz mieszkam w niemczech i w moim regionie bardzo cianko jest z opienkami :(
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów « opieńki «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji