bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
zupka z szyszkówek
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
i

#2901
od kwietnia 2004

2006.05.05 14:05 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Właśnie ją sobie robię i powiem Wam, jak smakuje.
Normalnie trochę cebulki zeszklę na masełku, dodam całe szyszkóweczki, zaleję wodą, ociupinka rosołku z kostki. Ugotuję, dodam śmietanki, pieprzu, a na koniec groszku ptysiowego, bo mam. Idę do kuchni.


...... Wszystko czułam w tej zupce, z wyjątkiem smaku szyszkówek. Nie będę zbierać - za żmudna robota i za mały efekt.

(wiadomość edytowana przez jolka 05.maja.2006)

#76
od października 2005

2006.05.17 07:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Klisowski (flyjok)
Jeśli można spytać to jak wygląda ta szyszówka. Może jakieś zdjęcie?
i

#3011
od kwietnia 2004

2006.05.17 10:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)

#357
od listopada 2005

2006.05.17 11:03 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Są też tutaj:\
https://www.bio-forum.pl/messages/2/33940.html\

Jolka... nazbierałem ich CAŁĄ SZKLANKĘ...zrobiłem jak radziłaś: masełko, cebulka, trochę soli, podlane wodą i na końcu śmietana. Wcale nie są takie gorzkawe, jak ich nazwa wskazuje. Naprawdę smaczne. Dzięki tobie poznałem nowy smak lasu...
i

#3012
od kwietnia 2004

2006.05.17 17:28 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Są lekko gorzkawe na surowo. W zupie nie czułam goryczy, ale - szczerze mówiąc - czułam w niej wszystkie ingrediencje z wyjątkiem grzybów właśnie. .
Teraz zrób sobie placuszki z żółciaka siarkowego. Najpierw wymocz, potem te mięciutkie części opanieruj w czym Ci się podoba (możesz nawet sypnąć trochę proszku do pieczenia w ciasto), usmaż i... poczekaj na drugi dzień, gdy wystygną. Są wspaniałe na zimno.

#96
od października 2005

2006.05.18 08:15 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Klisowski (flyjok)
a myslałem że te grzyby są trujące. Zawsze co je widziąłem je omijałem.

#363
od listopada 2005

2006.05.18 08:30 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Marek Ciszewski (grant)
Michał...jak Jolka pisze jadalny, to nie ważne że gdzieś ktoś mówił, czy pisał, że trujący. Przegladam przepisy Jolki, bo też pichcić lubię i z wielu z nich skorzystałem...Zapewniam cię, że są extra i powinieneś też spróbować...Życia nie stracisz i poznasz nowe smaki lasu, tak jak ja...Jak się zdecydujesz, opisz wrażenia...z jak największą dokładnością...Hej!!!...
i

#101
od października 2005

2006.05.18 08:37 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Michał Klisowski (flyjok)
Nie neguję jej przepisów ani wypowiedzi. Mówię że tylko w moim odczuciu on był trujący. A co do przepisów to próbowałem z czernidłakiem i okazało się, ze są dobre, mimo że wcześniej ich nie zbierałem.
i

#3016
od kwietnia 2004

2006.05.18 17:40 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
W ten sposób zdobywa się zaufanie..., a potem...
CIACH... muchomorkiem sromotnikowym ...
Musiałabym Stephena Kinga zaprosić...
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji