bio-forum.pl Zaloguj Wyloguj Edycja Szukaj grzyby.pl atlas-roslin.pl
Przechowywanie świeżych grzybów
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów « Mrozone grzyby «

#2
od 09-2004

2004.09.09 13:47 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

aganiok
Dzisiaj nabyłam koszyczek ślicznych borowików. Kiedy powinnam je przyrządzić? Dzisiaj, czy może mogą poczekać w lodówce, a jeśli mogą to jak długo?

#275
od 04-2004

2004.09.10 15:13 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Najlepiej, żebyś je zjadła, lub zrobiła z nimi coś najpóźniej dziś. Czy możesz je np. zamrozić w zamrażarce? Oczywiście pokrojone. Wtedy będziesz miała świeże grzyby nawet w grudniu.

#0

2004.09.12 12:49 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

janusz
mrozimy grzyby surowe,czy trzeba najpierw je np.obgotować?

#293
od 04-2004

2004.09.12 21:00 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Ja nigdy nie obgotowywałam grzybów przed mrożeniem, może z lenistwa. Robię tak od wielu, wielu lat. Moi znajomi też. Nigdy nikomu nic nie zaszkodziło. Więc sądzę, że nie ma sensu. Takie zamrożone, wcześniej pokrojone grzybki do złudzenia przypominają świeże i w środku zimy jest to ogromna frajda.

#0

2004.09.30 14:41 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

pasym01
Wczoraj przygotowalem do mrozenia rydze w taki sposob:
Umyte i obsuszone wlozylem do aluminiowej foremki,zalalem roztopionym maslem i po wystygnieciu do zamrazarki !
Czy ktos taki sposob juz wyprobowal?Osoba ktora mi ten przepis podala jest dobra "grzybiara" !

#37
od 10-2004

Niestety, słyszałem że rydze to jeden z gatunków, które należy przed zamrożeniem zblanszować, bo w przeciwnym razie po rozmrożeniu wyglądają jak brunatne szmaty. Nie przekonałem się na własnej skórze, bo wiedzę nabyłem przed pierwszym w życiu mrożeniem rydzów :)

Pozdrawiam
i

#1240
od 04-2004

2005.04.28 21:27 Edytuj wypowiedź Usuń wypowiedź

Jolanta Kozak (jolka)
Prostuję swoją wypowiedź nt.mrożenia grzybów. Kurki, wyjęte po mrożeniu bez blanszowania były gorzkie. Zatem kurki i, jak przeczytałam w Marka Atlasie na cd, rydze wymagają jednak blanszowania.
« » bio-forum.pl « W kuchni « Archiwum porad i przepisów « Mrozone grzyby «
Główna Ostatnia doba Ostatni tydzień Szukaj Instrukcja Kopiuj link Kontakt Administracja
ta strona używa plików cookie — więcej informacji