Dzisiaj nabyłam koszyczek ślicznych borowików. Kiedy powinnam je przyrządzić? Dzisiaj, czy może mogą poczekać w lodówce, a jeśli mogą to jak długo?
Najlepiej, żebyś je zjadła, lub zrobiła z nimi coś najpóźniej dziś. Czy możesz je np. zamrozić w zamrażarce? Oczywiście pokrojone. Wtedy będziesz miała świeże grzyby nawet w grudniu.
mrozimy grzyby surowe,czy trzeba najpierw je np.obgotować?
Ja nigdy nie obgotowywałam grzybów przed mrożeniem, może z lenistwa. Robię tak od wielu, wielu lat. Moi znajomi też. Nigdy nikomu nic nie zaszkodziło. Więc sądzę, że nie ma sensu. Takie zamrożone, wcześniej pokrojone grzybki do złudzenia przypominają świeże i w środku zimy jest to ogromna frajda.
2004.09.30 14:41
pasym01
Wczoraj przygotowalem do mrozenia rydze w taki sposob:
Umyte i obsuszone wlozylem do aluminiowej foremki,zalalem roztopionym maslem i po wystygnieciu do zamrazarki !
Czy ktos taki sposob juz wyprobowal?Osoba ktora mi ten przepis podala jest dobra "grzybiara" !
Niestety, słyszałem że rydze to jeden z gatunków, które należy przed zamrożeniem zblanszować, bo w przeciwnym razie po rozmrożeniu wyglądają jak brunatne szmaty. Nie przekonałem się na własnej skórze, bo wiedzę nabyłem przed pierwszym w życiu mrożeniem rydzów :)
Pozdrawiam